De la 1 ianuarie 2023, o taxă de cazare de 2% va fi colectată în Turcia, de la persoanele cazate în hoteluri, sate de vacanță, centre tip hotel-boutique, moteluri, pensiuni, tabere.

Naționalitatea sau statutul de rezidență al beneficiarului serviciului nu vor fi luate în considerare la implementarea taxei de cazare.

În acest context, toate serviciile oferite în cadrul unității de cazare, cum ar fi alimente, băuturi, activități, servicii de divertisment și utilizarea piscinei, a zonelor sportive, termale și similare vor fi supuse taxei de cazare. Vor fi incluse și serviciile care sunt comercializate sau vândute sub denumirile de pat plus, mic dejun, demipensiune, pensiune completă, all inclusive, ultra all inclusive etc.

Potrivit autorităților, taxa de cazare va fi calculată pe suma plătită fără TVA. De exemplu, se va percepe o taxă de cazare de 100 TL, echivalent cu 2%, pentru un serviciu de cazare de 5.000 TL. TVA de 8%, adică 400 TL, se va percepe separat de suma de 5.000 TL. Astfel, suma totală de plătit va fi de 5.500 TL.

Inițial, taxa de cazare a fost anunțată pentru prima dată la 1 aprilie 2020. Din cauza pandemiei, a fost amânată mai întâi la începutul anului 2021 și apoi la începutul anului 2022, dar a fost din nou amânată pentru 1 ianuarie 2023, anunță portalul Turizm proje.

Nu vor fi taxate serviciile pentru nunți, evenimente, congrese, simpozioane care sunt oferite independent de serviciul peste noapte. Excepția se va aplica și pentru serviciile prestate în căminele studențești sau căminele operate pentru a oferi servicii de cazare studenților, precum și în taberele studențești în care studenții se pot angaja în activități sociale, culturale, artistice și sportive.

CITEȘTE ȘI: Cu cât se vor scumpi pachetele turistice în 2023?

2 comentarii la „Taxa de cazare, impusă în Turcia de la începutul anului 2023

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.