
Conform legislației din Turcia, la ieșirea din țară se percepe o taxă de ieșire pentru fiecare cetățean al Republicii Turcia care călătorește în străinătate, în toate punctele de ieșire, indiferent dacă e pe calea aerului, pe uscat sau pe mare. Este vorba de „taxa de deplasare în străinătate”, care trebuie prezentată în timpul controlului pașapoartelor.
În 2007, în Turcia a fost promulgată Legea nr. 5597, care prevede că „se va percepe o taxă de 15 TL de la cei care pleacă în străinătate cu pașaportul Republicii Turcia”. Contravaloarea taxei a fost valabilă până în 2019, când a fost majorată la 50 TL, apoi din 2022 această taxă este de 150 TL (la cursul zilei este echivalentul a 5 euro).
Cine este scutit de taxa de plecare în străinătate?
Conform legii, cetățenii turci care sunt scutiți de taxa de plecare în străinătate sunt:
- Persoanele care au permis de ședere în străinătate la momentul plecării;
- Persoanele cu vârsta sub 7 ani;
- Echipajul vehiculelor de transport comunitar – terestre, maritime, aeriene și feroviare, dar și de transport de marfă care călătoresc în străinătate în scopuri comerciale;
- Persoanele care merg în Republica Turcă a Ciprului de Nord cu actul de identitate;
- Persoanele al căror pașaport conține ștampila „lucrător, familia lucrătorului, copilul muncitorului sau reședința pe perioadă nedeterminată” (sunt scutite de taxă chiar dacă nu prezintă document de ședere);
- Cei care pot prezenta o Carte Verde, în locul unui document de ședere;
- Persoanele cu dublă cetățenie nu trebuie să plătească taxa, deoarece pot călători cu un pașaport străin;
- Funcționarii publici care au plecat în străinătate în interes de serviciu.
Nu se încadrează la excepții, deținătorii de pașapoarte verzi, aceștia trebuie să plătească taxa de călătorie în străinătate .
Când se plătește taxa?
La trecerea frontierei, polițiștii turci verifică plata taxei sau aplicarea scutirii, iar la controlul pașapoartelor chitanța sau ștampila taxei de plecare în străinătate este dată ofițerului de la frontieră, împreună cu pașaportul.
Taxa se poate achita la casele de marcat și automatele din aeroporturi, birourile de contabilitate vamală, birouri fiscale, birouri de taxe aparținând Ministerului Finanâelor sau băncile contractate.
Se poate plăti cu numerar sau cu card de credit și la dispozitivele din secțiunea „zboruri internaționale” din aeroporturile din Turcia. De asemenea, plata se poate face și online, prin intermediul site-ului web al Oficiului Fiscal Interactiv sau al aplicației mobile. Atunci când taxa se plătește prin portalul Fiscului, documentul privind plata va fi transferat electronic direct Direcției Generale de Securitate, astfel încât nu va mai fi nevoie să fie prezentată o chitanță sau ștampilă ofițerului de la poarta de frontieră.
Scurt istoric al „taxei de deplasare în străinătate” pentru cetățenii turci
Odată cu promulgarea Legii nr.196, în data de 18 februarie 1963, în Turcia a fost instituită această taxă, numită „Taxa pentru cheltuielile de călătorie în străinătate”. Din 1984, a fost adoptată Legea nr.2985, prin care cetăţenilor care călătoreau în străinătate li s-a cerut să plătească suma de 100 de dolari, iar acest lucru s-a întâmplat timp de 12 ani, până în 1996.
În 2007, a fost promulgată Legea nr. 5597, care prevede că „se va percepe o taxă de 15 TL de la cei care pleacă în străinătate cu pașaportul Republicii Turcia”.
Taxa de 15 TL a fost valabilă până în 2019, când a fost majorată la 50 TL, apoi din 2022, valoarea taxei este de 150 TL.
Reamintim că de la începutul anului 2023, în Turcia este colectată o taxă de cazare de 2%, de la persoanele cazate în hoteluri, sate de vacanță, centre tip hotel-boutique, moteluri, pensiuni, tabere. Naționalitatea sau statutul de rezidență al beneficiarului serviciului nu sunt luate în considerare la implementarea taxei de cazare.
CITEȘTE ȘI: Destinații de vacanță: Ciprul de Nord
2023, anul recordurilor în turismul turcesc
Până la această dată, datele oficiale prezentate de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia indică un record în turism în 2023, întrucât sosirile străine au crescut cu aproape 14% în primele 8 luni ale anului. Mai exact, de la începutul acestui an, peste 33,4 milioane de turiști străini au vizitat Turcia, marcând un salt de 13,95% față de anul trecut.
Guvernul turc estimează că numărul turiștilor străini va ajunge în acest an la 60 de milioane, iar veniturile din turism, un domeniu extrem de important pentru guvern în abordarea deficitului de cont curent, sunt de așteptat să ajungă până la sfârșitul anului la 56 de miliarde de dolari.
Care este bugetul de promovare turistică al Turciei?
După perioada de pandemie, Turcia a avut o revenire extraordinară în domeniul turistic, tocmai de aceea ministrul Culturii și Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, spune că pentru a își atinge obiectivele în următorii 5 ani, Turcia se va concentra pe diversificarea pieței, promovarea globală și brandingul regiunilor și produselor specifice, precum și pe crearea unui ecosistem turistic durabil. De altfel, Turcia este prima țară din lume care a semnat un acord de colaborare cu Global Sustainable Tourism Council (GSTC), la nivel guvernamental.
Pentru anul 2023, ministrul Ersoy, anunța în urmă cu ceva timp că bugetul promoțional este de 220 de milioane de dolari, iar până în 2028 se estimează că va ajunge la 225 de milioane de dolari.
„Vom crește veniturile din turism datorită promoțiilor Agenției de Promovare și Dezvoltare a Turismului din Turcia (TGA) și pe măsură ce veniturile noastre vor crește, bugetul nostru de promovare se va extinde și mai mult”, declară ministrul Ersoy. Acesta spune că activitățile de promovare au fost diversificate la TV, în aer liber, reviste, scenarii editoriale, digital și social media într-un mod concentrat și intensiv. Separat, Turcia abordează promovarea gastronomică, cu o „Hartă gustativă a Turciei”.
„Ne vom concentra pe multe domenii, de la turismul educațional la sport, turismul de credință, grupul țintă de vârsta a treia, turismul de congrese, festivaluri și evenimente și până la turismul cu iahturi de croazieră. Vom continua să deschidem noi muzee în toată Turcia. Vom crește numărul articolelor noastre din Listele Patrimoniului Mondial UNESCO.”
În acțiunile sale de promovare, Turcia vizează principalele piețe care trimit volume mari de turiști, precum China, India, Coreea de Sud și Japonia.