biserica Istanbul Foto: Anadolu Agency

Prima biserică construită în epoca Republicii Turcia va fi inaugurată în curând la Istanbul. Este vorba despre Biserica Ortodoxă Siriacă Sf. Efrem, care se află în partea europeană a Istanbulului. Sfântul Efrem Sirul reprezintă cea mai importantă personalitate religioasă dată de creştinismul siriac, rugăciunile sale bucurându-se de o mare apreciere în lumea creştină.

Sait Susin, președintele Fundației Istanbul Syriac Kadim, a declarat Anadolu Agency că biserica a costat aproximativ 4 milioane de dolari și va fi inaugurată peste aproximativ două luni de zile. Construcția acesteia a început în anul 2019, cu o ceremonie la care a participat și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Sait Susin, președintele Fundației Istanbul Syriac Kadim, a declarat că există multe biserici din epoca Republicii Turcia, dar acestea nu au fost construite de la zero, ci toate sunt biserici care au fost reparate. „Este pentru prima dată când a fost construită oficial o biserică (în istoria Republicii Turce). Acest lucru ne face foarte mândri”, a adăugat el.

17.000 de asirieni la Istanbul

Aceasta va fi a doua biserică pentru cei aproximativ 17.000 de asirieni care trăiesc în Istanbul. În cartierul Tarlabaşı Beyoğlu din Istanbul mai e o biserică veche, construită în 1844, dar aceasta nu răspundea nevoilor asirienilor din oraș, așa că au încercat să se roage în biserici aparținând altor congregații. Acestea însă nu se potriveau cu propriile ritualuri, astfel că a apărut nevoia unui nou lăcaș de cult, mai ales în districtele Bakırköy, Yeşilköy și Florya din Istanbul, unde comunitatea asiriană este mai numeroasă.

Au solicitat autorităților un loc de construcție în cartierul Bakırköy, unde locuiesc în mare parte credincioșii, și astfel a început construcția bisericii. „Am încercat să construim o biserică care să răspundă nevoilor de astăzi, folosind caracteristicile bisericilor siriace”, spunea Sait Susin jurnaliștilor turci.

Turnul-clopotniță al bisericii, care a fost construit pe 700 de metri pătrați, alături de Cimitirul Latino-Catolic, a fost inspirat de mănăstirile istorice din Mardin, din sud-estul Turciei.

Cine sunt asirienii

Asirienii sunt cunoscuţi în istorie sub diverse denumiri, între care cele mai frecvente sunt cele de siriaci, siri, assouri, creştini siriaci. E un popor de origine semită, vorbitor al dialectului estic al limbii aramaice.

După Dietmar W. Winkler, în cartea „BISERICA ASIRIANĂ A RĂSĂRITULUI – O scurtă istorie a creștinismului siro-oriental”, teologia și Istoria Bisericii au acordat puţină atenţie faptului că creștinismul timpuriu s-a răspândit nu doar în interiorul Imperiului Roman, cu alte cuvinte în Europa și în spaţiul mediteranean, ci și în afara graniţelor imperiale.

„Sfânta Biserică Apostolică și Catholică Asiriană a Răsăritului”, după cum îi este numele astăzi, este cea mai puţin cunoscută Biserică creștină în Occident și în prezent cea mai puţin numeroasă dintre Bisericile răsăritene. Până în prezent, Teologia și Istoria Bisericii au acordat puţină atenţie faptului că creștinismul timpuriu s-a răspândit nu doar în interiorul Imperiului Roman, cu alte cuvinte în Europa și în spaţiul meditera- nean, ci și în afara graniţelor imperiale. Încă din secolul I, existau cu certitudine comunităţi creștine în Mesopotamia, care aparţineau la acea vreme Imperiului Part, înlăturat în secolul al III-lea de către perșii sasanizi.” (Wilhelm Baum, Dietmar W. Winkler – Biserica Asiriană a Răsăritului).

Sfântul Efrem Sirul

Efrem s-a născut în jurul anului 306, în localitatea Nisibe, care astăzi se numește Nusaybin în provincia turcească Mardin, aproape de granița cu Siria. Se crede că părinții săi erau creștini. În localitatea natală a sfântului se vorbeau mai multe limbi, dialecte ale limbii aramaice. În comunitatea creștină din Nisibe se folosea mai ales limba siriacă.

Sfântul Efrem Sirul este pomenit de Biserica Ortodoxă în ziua de 28 ianuarie. Conform Creștin Ortodox, cea mai cunoscută lucrare a sa este rugăciunea care îi și poartă numele: Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânie și al grăirii în deșert nu mi-l da mie; iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi-l mie, slugii Tale! Așa, Doamne, Împarate, dăruiește-mi ca să-mi vad greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, ca binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.”

Un comentariu la „În Turcia va fi inaugurată prima biserică ce a fost construită de la zero în ultimii 100 de ani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia