Turcia Antalya aerial view of city buildings near the ocean

Turcia se confruntă cu o inflație de 85,51%, raportată de Institutul Național de Statistică (TUIK) pentru luna octombrie, dar aceeași instituție anunță că veniturile din turism au crescut în al treilea trimestru cu 27,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Prețuri mai mari cu cel puțin 30%

Majorarea prețurilor pentru 2022 a fost anunțată încă de la sfârșitul anului trecut, iar sub presiunea inflației scumpirea a depășit estimarea inițială. Dacă în timpul pandemiei pentru İstanbul, de exemplu, erau la vânzare pachete turistice la prețul de 70 de euro, acum prețul mediu la cazare este de 120 de Euro.

Pentru anul 2023, specialiștii din turism estimează că majorarea de preț va fi de cel puțin 20-30%. 

Hotelierii din Istanbul sunt însă optimiști în ceea ce privește anul turistic 2023, așteptându-se ca deși prețurile la cazare să se majoreze cu cel puțin 30%, numărul de turiști străini să crească semnificativ în primul trimestru al anului.

Schimbarea strategiei în turism, un succes

La începutul sezonului estival, Turcia anunța că schimbă strategia în turism, concentrându-se pe atragerea turiștilor care să cheltuiască mai mult în afara pachetelor turistice. Tocmai de aceea a fost intens discutat la începutul sezonului cât de rentabil mai este sistemul all-inclusiv în Turcia.

În perioada iulie-septembrie, Turcia a generat venituri din turism de aproape 18 miliarde de dolari, în creștere cu 4 miliarde de dolari fata de  aceeași perioadă a anului trecut, titrează Daily SabahPotrivit cifrelor oficiale, cheltuielile individuale au constituit 12,6 miliarde dolari din totalul veniturilor din turism, în timp ce din pachetele tursitice s-au încasat aproximativ 5,4 miliarde dolari. 

Așadar, chiar dacă prețurile au crescut, interesul turiștilor pentru Turcia a rămas ridicat. De aceea în acest an, la Bodrum, centrele turistice de 5 stele s-au concentrat pe dezvoltarea restaurantelor à la carte, care sunt mult mai profitabile pentru agenții economici.  

Anul 2022, excelent pentru turism

În primele 9 luni ale anului 2022, în Turcia au sosit 34,8 milioane de vizitatori străini. Cifra aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile încasate din turism sunt de peste 35 de miliarde de dolari, o creștere anuală de aproape 68%.

Turiști mai mulți la Istanbul

Comparativ cu anul trecut, în pandemie, numărul de turiști a crescut cu 64%, mai exact de la 975.915 în luna septembrie 2021, la 1,61 milioane în septembrie 2022, conform datelor Direcției de cultură și turism a provinciei Istanbul.

În 2022, cei mai numeroși turiști la Istanbul au fost rușii, urmați de germani, iranieni și britanici.

Un comentariu la „Cu cât se vor scumpi pachetele turistice în 2023?

Comentariile sunt închise.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024