Instanța supremă a Suediei a respins cererea de extrădare a lui Bülent Keneș, un suspect de terorism căutat de Turcia.

Motivarea instanței este că infracțiunea pe care se presupune că ar fi comis-o Bülent Keneș nu este „incriminată” în țara scandinavă. De asemenea, suspectul ar fi trebuit să fie condamnat la 1 an sau mai mult pentru a îndeplini cererea de extrădare, iar această condiţie nu a fost îndeplinită, transmite Anadolu Agency.

Guvernul de la Ankara susține că Bülent Keneș este membru al Grupului Terorist Gülenist (FETÖ), care a fost responsabil pentru tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia din 2016.

Bülent Keneș, în vârstă de 55 de ani, care are azil în Suedia, a fost redactorul ziarului în limba engleză Todays Zaman, care era deținut de gruparea teroristă legată de Fetullah Gülen, cu sediul în SUA.

CITEȘTE ȘI: Analiza relației Suedia – Turcia – NATO. Cât va cântări protecția Suediei pentru YPG / PKK, după recentul atentat de la Istanbul

Cine sunt teroriștii pe care Turcia îi dorește extrpdați afli de AICI.

Extrădarea lui Keneș, pe agenda președintelui Erdoğan

Luna trecută, chiar președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut precizări referitoare la acest suspect de terorism, în cadrul conferinței de presă comune cu premierul suedez.

„Există un membru al organizației teroriste în Suedia, al cărui nume îl voi da: Bülent Keneș. De exemplu, deportarea acestui terorist în Turcia este de mare importanță pentru noi și, desigur, dorim ca Suedia să acționeze cu mai multă sensibilitate (în această problemă)”, a declarat președintele turc.

Curtea Supremă de la Stockholm a precizat că există „riscul de persecuție pe baza opiniilor politice ale persoanei”. „Este clar că în acest caz există mai multe obstacole în calea extrădării”, a declarat judecătorul Petter Asp, de la Curtea Supremă. „Prin urmare, extrădarea nu poate avea loc”.

La începutul acestei luni, Suedia a deportat un bărbat care ceruse azil în Suedia după ce a fost condamnat de un tribunal turc pentru apartenența la o organizație armată în 2015. Presa turcă l-a identificat ca fiind Mahmut Tat și care fusese condamnat la 6 ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI: Simpatizanții PKK/YPG au protestat în capitala Suediei, cerând încetarea operațiunilor Turciei de combatere a terorismului

Condițiile Turciei pentru ca Suedia și Finlanda să adere la NATO

Când Suedia și Finlanda au renunțat la politicile îndelungate de nealiniere militară și au solicitat în luna mai aderarea la NATO, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan Erdogan a declarat prompt că țara sa nu le va accepta și a acuzat cele două țări nordice că închid ochii la cazurile de terorism.

Orice decizie privind extinderea NATO necesită aprobarea tuturor membrilor alianței.

CITEȘTE ȘI: De ce Turcia nu aprobă aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Un comentariu la „Suedia a respins extrădarea unui suspect de terorism către Turcia

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.