În cursul nopții trecute, Turcia a desfășurat operațiuni aeriene împotriva țintelor teroriste PKK/YPG în nordul Siriei și nordul Irakului. Astfel, la finalul raidurilor, Turcia a distrus „cu succes” ascunzătorile teroriștilor din regiunile de nord ale Irakului și Siriei.

„Cuiburile terorii sunt distruse prin lovituri directe”, a anunțat într-un comunicat la prima oră a dimineții Ministerul Apărării Naționale, postând și primele imagini ale operațiunii aeriene desfășurată în zonele folosite ca baze pentru atacurile teroriștilor împotriva Turciei.  De asemenea, au fost publicate imagini și cu președintele Recep Tayyip Erdoğan ordonând începerea operațiunii aeriene la întoarcerea sa din Indonezia, de la summitul Grupului celor 20, conform Anadolu Agency.

Președintele Erdogan, Photo: Murat Kula - Anadolu Ajansı
Președintele Recep Tayyip Erdoğan (Photo: Murat Kula – Anadolu Ajansı )

“Adăposturile, buncărele, peșterile, tunelurile și depozitele teroriștilor au fost distruse cu succes. Le-am urmărit îndeaproape. Așa-numitele sedii ale organizației teroriste au fost, de asemenea, lovite și distruse”, a declarat Hulusi Akar în discursul său către centrul de operațiuni din Ankara. Turcia va continua să îi cheme la răspundere pe cei care vizează securitatea țării, a promis ministrul turc al apărării. „Scopul nostru este să asigurăm securitatea celor 85 de milioane de cetățeni ai noștri și a granițelor noastre și să răspundem oricărui atac perfid asupra țării noastre”, a subliniat Akar.

Turcia invocă art. 51 din Carta ONU, dreptul la autoapărare

Autoritățile turce spun ca această operațiune a fost efectuată în conformitate cu dreptul la autoapărare care decurge din articolul 51 din Carta ONU. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat pe Twitter că „Turcia își desfășoară operațiunile antitero în conformitate cu dreptul internațional și va continua să facă acest lucru cu sau fără sprijinul aliaților săi.”

Operațiunea aeriană de azi dimineață vine în urma atacului terorist de duminica trecută, de pe strada Istiklal din Istanbul, în urma căruia au murit 6 persoane și au fost rănite 81.

Guvernul turc a precizat că atacul de săptămâna trecută a fost efectuat de organizația teroristă PKK/YPG.

Peste 40.000 de oameni au murit în Turcia, în urma atacurilor PKK

În campania sa teroristă de peste 35 de ani împotriva Turciei, PKK, listat ca organizație teroristă de către Turcia, SUA și Uniunea Europeană, a fost responsabil pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și sugari.

YPG este ramura siriană a grupării teroriste PKK.

Raidurile aeriene, subiect în presa internațională

Publicația „Sozcu” face o trecere în revistă a felului în care presa internațională a abordat astăzi subiectul raidurilor forțelor aeriene turcești în nordul Siriei și nordul Irakului. 

„Financial Times” a publicat o analiză în care reamintește cititorilor săi că SUA sprijină Forțele Democratice Siriene, a căror coloană vertebrală este formată din organizațiile teroriste PKK/PYD/YPG, și precizează că Washingtonul este împotriva unei operațiuni similare.

Și ”Associated Press” a abordat subiectul, precizând că „Deși Ankara și Washington recunosc PKK ca organizație teroristă, nu se pot pune de acord cu privire la statutul grupărilor kurde din Siria”.

Agenția de presă franceză „AFP” spune că o organizație neguvernamentală din Siria anunță că în urma raidurilor de azi noapte au murit 6 persoane din Forțele Democratice Siriene.

Publicația Sozcu: Care au fost țintele raidului aerian

Prima țintă a avioanelor F-16, care au decolat din escadrilele 181 Pars și 182 Atmaca staționate la baza a 2-a principală a Comandamentului 2 al Forțelor Aeriene Tactice din Diyarbakir a fost, conform presei din Turcia, localitatea El Malikiyah din provincia Haseki, situată la punctul zero al graniței cu Turcia peste districtul Cizre din Şırnak.

A fost atacat locul în care SUA și organizația teroristă YPG au derulat un exercițiu militar comun

Raidurile au lovit satul Teqil Beqil, unde în septembrie anul trecut, soldații americani și teroriștii YPG au efectuat un exercițiu comun cu arme grele, la doar 4 kilometri de granița cu Turcia. „Pe vehiculele blindate erau atârnate cârpe care simbolizează organizația teroristă și steaguri ale SUA”, precizează publicația Sozcu. Soldații americani erau sub comanda generalului Michael Curilla al Comandamentului Central al SUA (CEMTCOM). Acesta s-a întâlnit cu liderul terorist Ferhad Abdi Şahin și a declarat: „Vom continua să lucrăm împreună”.

Satul Teqil Beqil a fost printre primele zone vizate în operațiunea de aseară. Un tunel subteran construit din beton cu rezistență ridicată la loviturile aeriene a fost lovit cu muniție ghidată. Tunelul a fost folosit de teroriști ca închisoare și depozit de muniții.

Printre țintele lovite s-au numărat clădirea unei școli folosită de teroriști și cele două clădiri ale cartierului general folosite de militarii regimului în ultimii ani. Campusurile, inclusiv garajele și hangarele, folosite ca zone de antrenament militar în regiunea în care teroriștii YPG au organizat exerciții comune cu soldații americani, s-au numărat și ele printre țintele lovite.

În același articol din Sozcu se arată că alte ținte lovite în Siria au inclus și localitatea Tel Rifat, unde Turcia plănuia o operațiune la sol de mult timp. Aici au fost lovite poziții antiaeriene aparținând teroriștilor în 15 puncte diferite, tuneluri subterane și așa-zisa clădire de securitate.

Atac în Kobani, locul de unde a venit ordinul atacului cu bombă de la Istanbul

O altă țintă lovită a fost Kobani (Ayn El Arab), vizavi de punctul de frontieră Mürşitpınar. La Kobani, au fost distruse poziţiile antiaeriene de pe dealul Miştenur. Reamintim că autoarea atacului de la Istanbul, Ahlam Albashir (23 ani) a mărturisit că atacul cu bombă a fost ordonat de la sediul organizației teroriste PKK/PYD/YPG din Kobani, Siria.

S-au făcut atacuri intense cu rachete şi mortiere asupra Al Belenoya și Dah-ir Al Arab, unde erau poziţionaţi terorişti. 25 de ținte au fost atinse în satul Kazali, la est de Tel Abyad.

Un hambar de grâu a fost lovit în regiunile Dah-ir Al Arab și Til Hermen, la nord de Zirgan, sub ocupația organizației teroriste. Acolo teroriștii stivuiau armele de ajutor trimise de puterile occidentale împotriva unei eventuale operațiuni. Muniția din depozit a luat foc odată cu bombardamentul.

În timp atacurilor din regiunea Beluniye din Shehba, a fost ucis Isam Abdullah, responsabil pentru publicarea activității organizației teroriste PKK în presă.

În cea de-a doua fază a operațiunii, au fost vizate cuiburi teroriste din nordul Irakului: Enze, Balakayati, Zini Werte, Zergeli și Kalatuka din Kandil. Aici erau adăpostiți liderii teroriști Murat Karayılan, Bahoz Erdal și Duran Kalkan.

Au fost atinse și ținte de pe Muntele Asos, lângă orașul Sharbajer din Sulaymaniyah, la granița Iran-Irak. Zonele de adăpost din Munții Aras și Beres și regiunile Gerevan din zonele rurale din districtul Rewandüz din Erbil au fost, de asemenea, distruse în cadrul operațiunii „Claw Sword” de noaptea trecută.

Un comentariu la „Ministerul Apărării: Turcia a distrus „cu succes” ascunzătorile teroriștilor PKK/YPG din nordul Irakului și Siriei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.