UPDATE 29.09.2022

După decizia İş Bank din 19 septembrie și băncile Denizbank, Ziraat Bank, Halkbank și Vakifbank au decis să iasă din sistemul de plăți rusesc Mir.

Decizia a venit după ce SUA au avertizat băncile din Turcia că s-ar putea confrunta cu sancțiuni dacă nu întrerup legăturile comerciale cu Rusia așa cum impun sancțiunile.

Știrea inițială

Conducerea băncii turcești İşbank a anunțat că suspendă sistemul de plăţi rusesc Mir.

Decizia a fost luată după ce Trezoreria SUA a descurajat săptămâna trecută instituțiile financiare să încheie sau să dezvolte acorduri cu operatorul rus al sistemului Mir.

Reamintim că cele mai importante bănci turcești, printre care Vakıfbank , Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank și Halkbank au adoptat sistemul rusesc Mir, dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei ca alternativă la Visa și Mastercard.

În comunicatul Ișbank preluat de Reuters se arată că decizia a fost luată în urma poziției recente a Oficiului pentru Controlul Activelor Străine („OFAC”) al Departamentului de Trezorerie al SUA.

Săptămâna trecută publicația Financial Times titra că SUA și Uniunea Europeană (UE) vor face presiuni asupra Turciei cu privire la sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei. Reamintim că Turcia nu a adoptat sancțiunile împotriva instituțiilor rusești, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin, că Mir a facilitat turismul între cele două țări.

Este posibil ca lupta pentru sistemul de plăți Mir dintre Rusia și SUA să se intensifice. Pe de o parte, Trezoreria SUA a amenințat cu sancțiuni cu privire la sistemul de plăți Mir, care este folosit și de băncile turcești, de cealaltă parte Banca Centrală Rusă a declarat că va continua să crească numărul de țări care acceptă acest sistem. Potrivit publicației Sözcü, sistemul Mir este adoptat de Cuba, Coreea de Sud, Turcia, Vietnam și unele foste țări sovietice. De asemenea, în perioada următoare, este posibil ca Iranul să înceapă să folosească sistemul Mir.