vaccin anticoovid

Ministrul sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, a anunțat în această dimineață pe contul său de Twitter că au început programările pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

twitter ministrul sănătății

Totodată, ministrul Fahrettin Koca a precizat că în Turcia a crescut rata celor doresc să se vaccineze, astfel că în data de 12 iunie au fost administrate 449.684 de vaccinuri, mulțumind celor care au înțeles că aceasta este singura cale către o viața normală. Recent, ministrul a precizat că în luna septembrie ar putea fi ridicată obligativitatea purtării măștii în spațiile exterioare: „După dobândirea imunității de turmă, obligația de a purta masca poate fi ridicată la toamnă pentru cei vaccinați”, a declarat acesta.

În data de 13 iunie, în Turcia au fost utilizate 33.767.942 doze de vaccin, din care 13.700.446 de persoane au primit o doză de vaccin, iar 20.067.496 de persoane ambele doze.

harta vaccinare
harta vaccinare

În Turcia, capacitatea de vaccinare va fi la fel de susținută în perioada următoare, în acest ritm alert impus de autorități încă de la începutul lunii iunie, când au anunțat faptul că relaxările mult așteptate vor apărea după realizarea imunității de turmă și când 60% din populație va fi vaccinată.

Conform datelor oficiale, în ultimele 24 de ore, în Turcia au fost depistate 5.012 cazuri de noi infectări, din 214.957 teste PCR.

tablou HES
tablou HES

Vaccinarea în Turcia

Vaccinarea pe categorii de vârstă a început cu persoanele mai în vârstă, limita pentru eligibilitate scăzând treptat odată cu sosirea de noi loturi de doze de vaccin.

Pe lângă scăderea vârstei generale de eligibilitate pentru vaccinare, Turcia și-a extins recent campania de vaccinare pentru a include cât mai multe persoane din diferite domenii profesionale, cele mai recente categorii fiind cei care lucrează în administrația publică (chelneri, ospătari, bucătari, personalul din cafenele, cei care procesează și livrează mâncarea), persoanele din sectorul transporturilor – inclusiv persoanele care lucrează în autobuze urbane, microbuze, autobuze interurbane și șoferi de taxi, persoanele care lucrează în serviciile de livrare – inclusiv curierii, plus lucrătorii din turism, frizerii și avocații.

Totodată, reprezentanții exportatorilor din Turcia (TIM) au anunțat că persoanele care dețin „pașapoarte verzi” pentru călătoriile internaționale au fost incluși în grupurile „prioritare” pentru vaccinare. Primele categorii profesionale care au ajuns la vaccin au fost cei din domeniul medical, cei din poliție, jandarmerie, pompierii, funcționarii publici, cei din domeniul justiției, militarii, profesorii, cei din turism, precum și cei din domeniul artistic.

Ce vaccinuri anti-Covid se folosesc în Turcia

Turcia folosește un vaccin inactiv dezvoltat de Sinovac din China, precum și vaccinul Pfizer-BioNTech, Messenger RNA (mRNA). De asemenea, a fost încheiat un acord cu Rusia pentru importurile de vaccin Sputnik V, iar vaccinurile fabricate local sunt de așteptat să fie disponibile la sfârșitul acestui an.

„Săptămâna viitoare vom inocula voluntarii cu vaccinul COVID-19 dezvoltat de Turcia“, a declarat recent ministrul sănătății, într-o conferință de presă. „Aceasta este ultima fază în dezvoltarea sa“, a adăugat el.

Administrarea a peste 33 de milioane de doze în mai puțin de șase luni nu este un lucru lipsit de importanță pentru o țară de peste 83 de milioane de oameni, iar Turcia s-a clasat pe locul șase în lume în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirusului.

Autoritățile iau în considerare introducerea unor restricții pentru cei care nu vor să se vaccineze, deși inocularea nu este obligatorie în țară.

O altă provocare este faptul că vaccinurilor Pfizer-BioNTech se pot strica ușor dacă sunt expuse la temperaturi ridicate, astfel că că fiecare fiolă de vaccin Pfizer-BioNTech conține șase doze de vaccin și trebuie utilizată în decurs de șase ore. „Dozele care nu sunt livrate în șase ore nu pot fi folosite din nou și se pierd. Vaccinurile sunt prețioase și greu de achiziționat. Nu treceți peste programare”, avertiza recent mnistrul sănătății. Pentru a preveni orice posibilă pierdere, personalul medical uneori îi sună pe oameni pentru a veni mai devreme la vaccinat, dacă nu apare persoana programată.

Până acum, vaccinul era disponibil doar în spitalele publice și private, dar autoritățile au anunțat recent că va fi disponibil și în clinicile din cartiere.

Pentru a controla numărul mare de îmbolnăviri de până acum, Turcia menține restricții de circulație de luni până sâmbătă între orele 22 și 5, iar duminica e lockdown complet.