turcia președintele Erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat după ședința de cabinet din această săptămână că va apăra interesele Turciei cu toate mijloacele: „Nu vom ezita să apărăm interesele țării noastre împotriva Greciei folosind toate mijloacele”, a declarat președintele turc, conform Agenției Anadolu.

CITEȘTE ȘI: Se acutizează tensiunile dintre Turcia Și Grecia, referitoare la situația insulelor grecești cu statut nemilitar

M. Çavuşoğlu: „Turcia va lua toate măsurile pentru a-i proteja pe ciprioții turci”

Și ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat recent că Turcia va continua să își protejeze drepturile referitoare la Marea Egee, la Marea Mediterană și Cipru. Declarația vine în contextul în care în data de 16 septembrie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat ridicarea embargoului asupra armelor în Cipru.

Turcia va desfășura mai multe forțe și va lua toate măsurile pentru a-i proteja pe ciprioții turci”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Agenția Anadolu. Acesta consideră că această mișcare este o modalitate de „recompensă administrației cipriote grecești pentru cooperarea sa în problema spălării banilor”.

Guvernul turc condamnă SUA că au ridicat embargoul în Cipru

Mevlüt Çavuşoğlu reafirmă angajamentul Ankarei, în timp ce condamnă mișcarea SUA de a ridica embargoul asupra armelor pentru administrația cipriotă grecească.

„Nici achizițiile militare și nici sprijinul politic și economic nu sunt suficiente pentru a ridica Grecia la nivelul nostru. Dar acești pași greșiți sunt suficienți pentru a trage Grecia în mlaștină în toate sensurile. Se știe că nu vom lipsi de a apăra drepturile și interesele țării noastre, atunci când va fi necesar, împotriva Greciei, pe care o urmărim în continuare îndeaproape în teren, folosind toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a mai spus Mevlüt Çavuşoğlu, conform AA.

Demersul SUA este în contradicție cu principiul egalității

Ministerul turc de externe a condamnat această mișcare a SUA, spunând că este în contradicție cu principiul egalității celor două părți de pe insulă. Astfel, se va întări și mai mult intransigența părții cipriote grecești și va afecta negativ eforturile de restabilire a problemei Ciprului. De asemenea, se va ajunge la o cursă a înarmărilor pe insulă, dăunând păcii și stabilității în estul Mediteranei.

Mevlüt Çavuşoğlu mai spune că guvernul de la Ankara va desfășura mai multe forțe pentru a-i proteja pe ciprioții turci și că le va oferi tot ceea ce au nevoie în materie de arme.

Istoria relațiilor turco-grecești în Cipru

Problema Ciprului a fost subiect de dispută timp de zeci de ani între ciprioții greci și ciprioții turci, în ciuda unei serii de eforturi diplomatice ale ONU pentru a ajunge la un acord. Atacurile etnice au apărut la începutul anilor 1960, când ciprioții turci au fost obligați să se retragă în enclave pentru siguranța lor. În 1974, o lovitură de stat cipriotă grecească, care a vizat anexarea insulei de către Grecia, a dus la intervenția militară a Turciei ca putere garant pentru a-i proteja pe ciprioții turci de persecuție și violență.

Drept urmare, în 1983 a fost fondată Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Administrația cipriotă grecească a intrat în Uniunea Europeană în 2004, în același an în care ciprioții greci au dejucat planul ONU de a pune capăt disputei de lungă durată.

Turcia a protestat în fața Greciei și SUA

Agenția turcă de presă Anadolu anunță că Ministerul Afacerilor Externe a emis o notă de protest către Grecia și SUA, referitoare la desfășurarea de vehicule blindate americane în insulele grecești Lesbos și Samos.

În nota de protest trimisă SUA, Turcia solicita ca administrația de la Washington să ia măsurile necesare pentru a respecta statutul non-militar al insulelor în estul Mării Egee și să nu folosească arme americane pentru a încălca acest statut.

Grecia încalcă Tratatele de pace de la Lausanne (1923) și Paris (1947)

Desfășurarea de vehicule blindate în cele două Insule reprezintă o nouă încălcare a obligațiilor Greciei, care decurg din Tratatele de pace de la Lausanne din 1923 și din 1947 de la Paris. Prin urmare, este vorba de o nouă încălcare a dreptului internațional.

Turcia a cerut din nou Greciei să pună capăt acestor încălcări și să restabilească statutului non-militar în insulele de la Marea Egee.

Reamintim că relațiile tensionate dintre Turcia și Grecia au căpătat o altă dimensiune odată cu desfășurarea de vehicule blindate și tancuri aparținând SUA în insule foarte apropiate de Turcia. Tensiunea a escaladat când președintele Erdoğan a criticat dur Grecia în discursul său de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York de săptămâna trecută.

Declarație din partea Ciprului: Ne este frică să nu fim târâți în conflict

O declarație alarmistă a venit din partea Ciprului, după creșterea tensiunii pe linia Ankara-Washington-Atena.

Un oficial al Ciprului de Sud a declarat că este foarte îngrijorat de izbucnirea unui conflict în regiune. Într-un interviu pentru Bloomberg, Ioannis Kasulidis, ministrul Afacerilor Externe al Administrației Cipriote Grece din Ciprul de Sud, a spus că e îngrijorat de faptul că țara va fi atrasă într-un război între Turcia și Grecia „Ne temem că un conflict în Marea Egee, care ne va afecta direct, deoarece suntem folosiți ca veriga cea mai slabă din toată această poveste”, a spus Kasulidis. Demnitarul cipriot a descris declarațiile președintelui Erdogan ca fiind „de neconceput și ridicole”: „El este cel care amenință, el este cel care urmează o politică revizionistă”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.