De Ziua Internațională a Cafelei, 1 octombrie, gândul ne duce către o aromată și inconfundabilă cafea turcească.

De ce e deosebită cafeaua turcească?

Cafeaua turcească este numele dat unui tip de cafea pentru care turcii au inventat tehnicile de preparare. Așadar, e vorba de o identitate proprie și, de ce nu, de tradiție. Pentru că doar așa obținem gustul unic, spuma, aroma unei cafele turcești. Și să nu uit!… Prezentarea! Ceștile pentru cafeaua turcească sunt absolut adorabile și extrem de importante în a-i păstra proprietățile.

Turcii au introdus cafeaua în Europa, unde timp de mulți ani a fost preparată și consumată dor după rețeta lor. Cafeaua turcească este făcută din boabe de cafea arabica de înaltă calitate, adusă din America Centrală și de Sud. Acestea sunt prăjite cu grijă, apoi măcinate foarte fin. Cafeaua se amestecă cu apă și cantitatea dorită de zahăr și se prepară într-un „cezve”, sau o cafetieră turcească.

Întotdeauna cafeaua turcească se servește în ceșcuțe mici. Dar, atenție, cafeaua trebuie lăsată să stea puțin timp înainte de a fi băută, pentru a permite zațului să se așeze pe fundul ceștii.

Spre deosebire de alte metode de preparare a cafelei, la cafeaua turcească este deosebit de important să fiarbă în timpul preparării. Trebuie reținut, că doar prin foc mic se aduce cafeaua măcinată la punctul de fierbere.

Repere din istoria cafelei

Özdemir Pașa, guvernatorul otoman al Yemenului, este cel care a adus cafeaua la Istanbul, în 1543, după ce el descoperise băutura aromată cât timp ce a locuit acolo.

Imediat, turcii au îndrăgit cafeaua și astfel la scut timp a apărut prima cafenea, în 1554, în districtul Tahtakale. Așa cum era de așteptat, cultura cafelei și cafenelele au devenit parte integrantă a culturii sociale din Istanbul. În timp, oamenii au început să meargă tot mai des în cafenele pentru socializa, a juca șah și table sau, mai târziu, pentru a discuta despre poezie și literatură.

Datorită negustorilor și călătorilor care au trecut prin Istanbul, și chiar ale ambasadorilor otomani, renumele cafelei turcești s-a răspândit curând în Europa și, în cele din urmă, în întreaga lume.

În zilele noastre, pretutindeni în lume, cafeaua turcească este sinonimă cu „Kurukahveci Mehmet Efendi”, pentri că în 1871. această companie a fost prima care a vândut publicului cafea prăjită și măcinată.

Cultura socială a cafelei

Încă de la deschiderea primei cafenele la Istanbul, în 1554, cafeaua a avut un impact extraordinar asupra artei și culturii.

De-a lungul anilor, mulți artiști, studenți și profesori s-au reunit în cafenele pentru a citi cărți, a interpreta piese de teatru și a purta discuții aprinse.

În întreaga lume, nu doar la Istanbul, cafenelele serveau drept puncte de întâlnire pentru intelectuali, iar cafeaua a fost multă vreme băutura preferată a artiștilor.

Cafeaua a fost mai mult decât o băutură, a fost un stil de viață, pentru artiști și gânditori precum Alexandre Dumas, André Gide, Molière, Victor Hugo, Honoré de Balzac, Voltaire, Ludwig van Beethoven și Immanuel Kant.

Cafeaua a însemnat baza prieteniei și conversației în întreaga lume și a fost mereu o sursă de inspirație.

Cafea turcească aa.com.tr
Cafea turcească aa.com.tr

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.