insule Grecia Turcia

Disputa legată de insulele din Marea Egee este numai unul dintre motivele de conflict între Turcia și Grecia, pe lângă cel al zăcămintelor de gaze naturale din Marea Egee.

Militarizarea insulelor din Marea Egee contravine tratatelor internaționale

Turcia susţine că Grecia a pierdut drepturile asupra unui număr de insule din apropierea coastei turce prin militarizarea lor, deoarece ar fi încălcat Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de pace de la Paris din 1947. De partea cealaltă, Grecia afirmă că militarizarea este doar o reacţie la prezenţa a numeroase vase de debarcare turcești şi invocă dreptul oricărui stat la autoapărare.

Potrivit Tratatului de la Lausanne, 23 de insule din Marea Egee au statut non-militar. Cu toate acestea, pe 21 de insule, Grecia a trimis trupe militare, situație care a determinat Turcia să facă o plângere la Națiunile Unite. Mai multe informații legate de Tratatul de la Lausanne, AICI.

Cele 23 de insule din Marea Egee au fost date Greciei conform celui de-al 12-lea articol din Tratatul de la Lausanne din 1923, iar 21 de insule ar fi trebuit să își păstreze statutul non-militar. Cu toate acestea, Grecia a desfășurat și a trimis trupe militare pe aceste insule, iar această situație a exacerbat problemele existente între cele două țări.

Amenințare la adresa securității Turciei

Turcia consideră ca fiind o amenințare la adresa securității sale, faptul că Grecia a încălcat acordul. Astfel ar fi fost trimise diviziuni militare grecești pe insulele Lesbos, Thassos, Samothrace, Bozbaba, Ipsara, Ahikerya, Lemnos, Chios și Samos. De asemenea, autoritățile de la Ankara acuză Grecia că ar fi construit aeroporturi pe unele insule și că ar fi plasat avioane de război.

Deocamdată nu se conturează un scenariu pentru un conflict militar, dar cu toate acestea, este clar că Turcia nu va da dovadă de aceeași răbdare față de măsurile ilegale pe care Grecia le-a luat sau va continua să le ia referitor la insulele din Marea Egee, în special cele legate de înarmarea acestora. În acest context, Turcia își va spori presiunea diplomatică, politică și militară împotriva acestor măsuri ilegale.

insule Grecia Turcia
insule Grecia Turcia

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.