președintele turc RT Erdogan

În cadrul ședinței de astăzi din cadrul partidului său, AKP – Partidul Justiției și Dezvoltării, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că alegerile vor avea loc în data de 14 mai.

Președintele Turciei spune că astfel va putea începe „Secolul Turciei”, mai ales după semnele de slăbiciune ale opoziției: „Promisiunea opoziției este să pună un candidat în fața națiunii, dar să o conducă cu șase oameni la vedere, chiar 10, dacă ții cont de cei din spate. Ei vor să conducă țara printr-un președinte marionetă”, a declarat președintele turc, conform presei din Turcia.

Președintele Erdoğan și-a exprimat speranța că după alegerile din acest an să se afle din nou în fața națiunii ca arhitect al „secolului Turciei”: „Sunt în fața dumneavoastră ca președinte al acestei țări. Uite, sunt aici ca un politician care rezolvă probleme în regiunea lui și în lume. Suntem aici ca un management a cărui agendă are viziunea Secolului Turciei”, a mai declarat acesta.

Alegeri anticipate

În urmă cu câteva zile, președintele turc anunțase că va fi luată în calcul ipoteza alegerilor anticipate. Dacă ar fi fost păstrată data inițială, 18 iunie, din cauza sărbătorii de Kurban Bayram (20-23 iunie) exista riscul ca cetățenii care ar fi mers în pelerinaj la Mecca să nu fi putut vota, de asemenea în aceeași perioadă fiind programat și examenul pentru admiterea în universități.

Potrivit legii, există două modalități de a avansa alegerile prezidențiale din 2023. Pentru a schimba data alegerilor, fie 360 ​​de deputați din Marea Adunare Națională a Turciei trebuie să ia o decizie în această direcție, fie Președintele trebuie să dizolve Marea Adunare Națională a Turciei.

De când Turcia a trecut la un sistem de guvernare prezidențial, alegerile din 2023 ar putea desfășurate pentru prima dată în două tururi. Simultan, au loc alegeri parlamentare pentru a alege parlamentarii din Marea Adunare Națională a Turciei.

Poziția în sondajele de opinie

Conform rezultatelor unui sondaj electoral realizat de ORC Research în perioada 1-4 noiembrie, la întrebarea „Pentru ce partid ați vota dacă ar fi alegeri generale în această duminică?”, AKP, partidul condus de președintele Erdogan ar fi votat de 30,4% din alegători, CHP (principalul partid de opoziție) – 24%, Partidul IYI – 17,6%, HDP – 7,2%, MHP – 6,5%, restul alte partide.

CITEȘTE ȘI: Un miting istoric organizat de principalul partid de opoziție din Turcia, la Mersin