„În 2023, cele mai importante alegeri din lume vor avea loc în Turcia”, titra publicația „Washington Post” în data de 9 ianuarie 2023.
Analiza, sub semnătura lui jurnalistului Bobby Ghosh, arată că deși pe parcursul anului 2023 se vor derula alegeri electorale în mai multe țări, cele mai importante sunt cele din Turcia, deoarece președintele Recep Tayyip Erdoğan va încerca să-și extindă „conducerea asupra Turciei într-un al treilea deceniu”.
„Ceea ce se întâmplă în Turcia nu rămâne doar în Turcia”, declara jurnaliștilor de la WP, Ziya Meral, membru asociat senior la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate. „Turcia poate fi o putere de mijloc, dar marile puteri au o miză în alegerile de aici.” Rezultatul alegerilor din Turcia va modela calculele geopolitice și economice, atât la Washington și Moscova, dar și în capitalele din Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa.
Influența Turciei la nivel mondial
Autorul analizei precizează că liderii occidentali ar răsufla ușurați fără Recep Tayyip Erdoğan. „El a subminat securitatea NATO prin achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă din Rusia, a frustrat alianța prin blocarea aderării Suediei și Finlandei, a amenințat în mod repetat că va inunda Europa cu refugiați și, în ultimele luni, a aruncat o retorică la adresa Greciei. Relațiile Ankarei cu Washington s-au tensionat până la punctul în care oficialii turci de vârf acuză în mod obișnuit SUA că sprijină o lovitură de stat împotriva lui Erdoğan și că sunt în complicitate cu grupurile teroriste.”
Punctele sensibile din politica externă a Turciei
Articolul arată că în politica sa externă, Turcia are mai multe puncte sensibile, printre care lupta de aproape 40 de ani cu gruparea teroristă PKK, faptul că SUA sprijină teroriștii YPG din Siria, că activitățile PKK se derulează în continuare fără probleme în spațiile publice din Suedia și că suspecții de terorism din PKK sau Grupul Terorist Gülenist (FETÖ) folosesc capitalele europene ca refugiu pentru activitățile lor.
„SUA și Europa ar fi mai bine fără influența perturbatoare a lui Erdoğan în afacerile mondiale, mai ales pe măsură ce confruntarea lor cu Vladimir Putin se intensifică. Utilitatea lui ca interlocutor este limitată: deși a ajutat vara trecută la negocierea unui acord pentru a asigura fluxurile continue de cereale și ulei vegetal din Ucraina, Erdoğan nu a avut nicio influență restrictivă asupra „prietenului său drag” Vladimir”, arată Washington Post.
„În cazul în care Erdoğan ar fi învins, spune Sinan Ulgen, directorul think tank-ului EDAM din Istanbul, succesorul său va transforma Turcia într-un actor de politică externă diferit, mai confortabil cu poziția sa de națiune occidentală. Dar chiar dacă se va întâmpla acest lucru, nimeni nu ar trebui să se aștepte la o întoarcere rapidă, de 180 de grade. Erdoğan a avut 20 de ani pentru a semăna instituțiile – guvernul, armata, mediul academic, instituția religioasă și mass-media – cu viziunea sa radicală asupra lumii.”
Problema refugiaților
După relele tratamente aplicate refugiaților, când Occidentul și-a închis ușile, a întins sârmă ghimpată și i-a împins înapoi la moarte pe mare, Turcia a găzduit în ultimii ani aproape 5 milioane de refugiați.
În cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, președintele Erdoğan a atras atenția asupra acestei situații: „Criza refugiaților nu poate fi rezolvată prin scufundarea bărcilor celor care și-au propus să caute un viitor mai bun, lăsându-i astfel să moară, ori construind ziduri la granițe și umplând lagărele de concentrare cu oameni (…) Este timpul ca Europa și instituțiile Națiunilor Unite să spună „stop” acestor acte fără milă care constituie crime împotriva umanității”, declara președintele Erdoğan.
Mizele lui Erdoğan
Cert este că în acest moment, turcii par a fi în continuare alături de președintele lor și de politicile sale. Un sondaj realizat de Metropoll la sfârșitul lunii octombrie arăta că, în ciuda dificultăților economice și a inflației foarte mari, susținerea pentru Recep Tayyip Erdoğan era de până la 47,6%, de la aproximativ 39% cât era în urmă cu un an. Asta în condițiile în care principalele partide de opoziție din Turcia au format un front unit cunoscut sub numele de „Masa celor șase”, însă la mai puțin de 5 luni de ziua alegerilor, nu și-au anunțat încă un candidat la președinție.
Cei doi candidați principali par a fi din partea partidului de opoziție, CHP (Partidul Popular Republican): primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu și liderul CHP, Kemal Kılıçdaroğlu.
Cifrele încă puternice din sondaje ale lui Erdoğan sugerează că deocamdată nu ar avea concurent, mai ales dacă în această primăvară economia va da semne de redresare. „Președintele mizează pe investițiile și depozitele bancare din Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, precum și pe promisiunile lui Putin de a face din Turcia un centru pentru exporturile rusești de gaze naturale”, arată analiza din presa americană.
Acestea, coroborate cu recentele decizii de mărire a salariului minim pe economie și de majorare a pensiilor, îi conferă președintelui Erdoğan o oarecare relaxare înaintea alegerilor. În egală măsură, prin discursurile sale, președintele turc mizează pe reacții naționaliste atunci când e vorba de derapajele Greciei, de terorismul kurd, sau de păstrarea valorilor islamice. „Aceste tactici l-au ajutat pe Erdoğan să câștige alegerile înainte. S-ar putea din nou.”
Eforturile de mediere ale Turciei
Încă din 24 februarie 2022, sprijinul Turciei pentru Ucraina împotriva invaziei ruse a fost clar la toate nivelurile, iar eforturile de mediere ale Turciei au fost, de asemenea, în fruntea diplomației mondiale. De la acordul de succes referitor la „coridorul cerealelor”, care a eliminat o criză alimentară mondială iminentă, până la schimbul de prizonieri și întâlnirile dintre părți din Antalya și Istanbul. Atât ucrainenii, cât și rușii au făcut din Turcia o casă pentru ei înșiși. Aceasta este tocmai o reflectare a eforturilor diplomatice conduse de Erdoğan, în timp ce liderii occidentali continuă să rămână inactivi în găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului.
De altfel, încă de la sfârșitul lunii februarie 2022, președintele turc a precizat care va fi poziția Turciei în problema Rusia – Ucraina. „Nu ne vom compromite interesele naționale. Nu vom neglija nici echilibrele regionale și globale. Pentru aceasta, spunem că nu vom renunța nici la Ucraina și nici la Rusia”.
Pentru Occident, Erdoğan este un candidat incomod, iar autorul articolului transmite persuasiv un mesaj posibililor candidați ai opoziției, astfel încât aceștia să fie mai degrabă în concordanță cu interesele Occidentului, nu ale Turciei.
Ieri, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că alegerile vor avea loc în data de 14 mai.
Un răspuns la „Alegeri Turcia: „În 2023, cele mai importante alegeri din lume vor avea loc în Turcia”, titrează „Washington Post””
[…] CITEȘTE ȘI: „În 2023, cele mai importante alegeri din lume vor avea loc în Turcia”, titrează „Washingto… […]