Potrivit datelor oficiale, exporturile Turciei către țările africane au depășit anul trecut 21 de miliarde de dolari, atingând astfel un nivel record. Vânzările au crescut cu 12,3% față de 2021, arată un raport al Anadolu Agency, citând date oferite de Adunarea Exportatorilor Turci (TIM).
Dintre țările africane, Turcia a exportat cel mai mult în Egipt (3,9 miliarde de dolari), Maroc (3 miliarde de dolari), Libia (2,4 miliarde de dolari), Algeria (1,9 miliarde de dolari) și Africa de Sud (1,6 miliarde de dolari).

93,6 miliarde de dolari exporturi către țările UE

În 2022, Turcia a realizat vânzări externe de 93,6 miliarde de dolari către țările UE și 32,8 miliarde dolari către țările din Orientul Mijlociu.
La nivelul record al cifrelor din export s-a ajuns pe măsură ce Turcia a făcut eforturi pentru extinderea pe piețe alternative, odată cu începerea războiului Rusia-Ucraina.
Sectorul de produse chimice a realizat anul trecut vânzări externe în regiune de 4,2 miliarde de dolari, cele mai multe fiind către țările africane.
Urmează vânzările de oțel, cu 3,1 miliarde de dolari, cereale, leguminoase și semințe oleaginoase cu 2,7 miliarde de dolari, industria auto cu 1,4 miliarde de dolari și electronicele cu 1,3 miliarde de dolari.
Turcia va continua să își consolideze legăturile cu toate țările africane, iar relațiile de afaceri sunt una dintre prioritățile de top, a declarat recent ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu.

Un comentariu la „Exporturile Turciei în Africa au atins o cifră record: 21 de miliarde de dolari

Comentariile sunt închise.