lira turcească salariu

Cetățenii turci așteaptă cu nerăbdare majorarea salariului minim și a pensiilor la 6 luni de la precedenta majorare, presați fiind de efectele inflației ridicate cu care se confruntă Turcia în ultima perioadă. În timp ce prognoza Băncii Centrale privind inflația pentru sfârșitul anului este de 68%, inflația pe 6 luni va fi de aproximativ 40,27 %. În luna septembrie, inflația în Turcia a ajuns la 61,53%.

În aceste condiții, salariul minim și majorarea pensiilor se estimează că vor fi majorate cu 50%. Reamintim că pentru a doua jumătate a anului 2023, autoritățile turce au majorat salariul minim net pe economie cu 34%, ajungând astfel la un nivel brut de 13.414 TL, iar net la 11.402 TL (la cursul valutar de atunci era echivalentul a 2.200 lei, sau 443 euro).

Majorări estimate de până la 50%

În consecință, e foarte probabil ca în luna ianuarie 2024, în Turcia cea mai mică pensie să crească la 11.250 TL (aproximativ 376 eur0, la cursul valutar oficial actual), de la 7.500 TL (aproximativ 251 euro). Salariul minim net va fi majorat la 17.103 TL (aproximativ 572 euro) de la 11.402 TL.

Prin comparație, salariul minim pe economie în România este de 3.300 de lei brut (aproximativ 664 euro), iar cel net de 2.079 lei (echivalentul a 418 euro).

După majorarea de 25% din luna iulie, pensia minimă în Turcia este de 7.500 TL. În urma plângerilor pensionarilor, guvernul a decis ulterior să acorde un bonus unic de 5.000 TL. Creșterea coeficientului de salarizare a funcționarilor publici în ianuarie și iulie în fiecare an se reflectă în numeroase sprijinuri pentru vârstnici, persoane cu dizabilități, bolnavi și copii, arată presa turcă.

De asemenea, prin majorarea salariului minim pe economie, vor crește și veniturile celor din mediul privat care lucrează pe un salariu minim.

Continuă scutirea de impozit pe salariul minim din Turcia

Între timp, în Turcia cel mai probabil va continua scutirea de impozit pe salariul minim. Impozitul pe venit și timbru nu se percep din salariul minim. În același timp, nu se percepe nici un impozit din alte salarii egale cu salariul minim.

În sectorul privat, creșterea salariului minim este în general luată ca bază.

În acest context, în Turcia sunt implementate numeroase programe, de la pensia de 65 de ani, până la asistență pentru îngrijire la domiciliu, de la pensia de invaliditate, până la întreținerea copilului și familiei.

În bugetul pentru anul 2024, autoritățile turce au prevăzut 100,5 miliarde TL pentru cheltuielile cu prima de sănătate ale cetățenilor care nu își permit să plătească, 15 miliarde TL pentru sprijinul pentru finanțarea locuințelor sociale, 12,5 miliarde TL pentru sprijinul social și economic, 8,6 miliarde TL pentru sprijinul pentru consumul de energie electrică și 6 miliarde TL pentru cheltuielile de transport pentru educația persoanelor cu dizabilități.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.