Turcia Rusia arme

Liderul partidului IYI din Turcia și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2018, Meral Akşener, a cerut guvernului turc, printr-o postare pe Twitter, să renunțe la modelul de relație asimetrică pe care l-a stabilit cu Rusia și să scape de sistemele anti-rachetă S-400.

Reamintim că Rusia şi Turcia au încheiat în 2017 un contract în valoare de 2,5 miliarde de dolari, pentru achiziţia unor sisteme antiaeriene S-400, care au devenit operaţionale pentru armata turcă în luna aprilie 2020. Mai mult, în luna august a anului trecut, președintele Erdoğan spunea că în ciuda faptului că afacerea este un punct sensibil în relaţia Turciei cu SUA, aliate în cadrul NATO, Turcia ia în considerare achiziţionarea unui nou lot de rachete din sistemul rusesc de apărare S-400

Sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400 este incompatibil cu cele ale NATO, motiv pentru care SUA au oprit livrările avionului american multirol F-35 către Turcia şi au exclus-o din programul de producţie.

De ce Turcia a fost nevoită să cumpere sistemul anti-rachetă S-400

Autoritățile din Turcia susțin că decizia SUA, un aliat al Turciei din cadrul NATO, de a nu vinde Turciei sistemele de apărare antirachetă Patriot, a determinat Turcia să caute alte opțiuni. În acest context, Turcia a evaluat oferta Rusiei și a decis achiziționarea sistemelor de apărare rusești S-400.  

Turcia nu achiziționează S-400 ca un sistem de arme ofensiv, deoarece S-400 este un sistem de apărare. Și aceasta nu ar trebui să deranjeze o țară care nu intenționează să atace Turcia”, titra presa turcă în 2019.

Ce spune Akşener despre conflictul Rusia-Ucraina

Meral Akşener mai spune că amenințarea Rusiei la adresa securității și suveranității statelor regionale nu este o doctrină de politică externă, ci este o criză de genul celor văzute în romanele lui Dostoievski.

Conflictul dintre Ucraina și Rusia a ajuns într-un punct în care integritatea teritorială a unui stat independent și suveran este încălcată. Este o încălcare a dreptului și regulilor internaționale, precum și ignorarea Actului de la Helsinki, care este documentul de bază al arhitecturii de securitate a Europei”, spune Meral Akșener.

De asemenea, Akşener cere naționalizarea centralei nucleare Akkuyu și stoparea proiectului Kanal Istanbul, care, spune ea, poate reprezenta un risc pentru stabilitatea regională. Rusia construiește în Turcia prima centrală nucleară a țării, la Akkuyu, în provincia Mersin. Centrala va fi gata în 2023, iar președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au urmărit împreună, online, inaugurarea celei de-a treia faze a proiectului, salutând „prietenia” dintre cele două țări.

Cine e Meral Akşener

Meral Akşener a fost candidat la alegerile prezidențiale din Turcia în 2018, fondatoare a partidului IYI, fost ministru de interne și fost vicepreședinte al Marii Adunări Naționale.

Meral Akșener IYI Parti
Meral Akșener IYI Parti

Un comentariu la „M. Akşener: „Turcia ar trebui să scape de sistemele rusești anti-rachetă S-400″

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.