steag albastru blue flag

Autoritățile anunță că în acest an numărul plajelor cu standardul „blue flag” a crescut la 531, din care 229 de plaje sunt în Antalya.

Standardul „steag albastru” („blue flag”) presupune respectarea unor criterii pentru protecția mediului și a sănătății publice, controlul microbiologic al apei de mare, curățarea plajelor și un nivel ridicat de igienă.

Harta plajelor cu standard „blue flag” din Turcia poate fi consultată AICI.

Provincia Antalya are cele mai multe plaje „blue flag”

Datele Ministerului Culturii și Turismului din Turcia arată că numărul plajelor cu steag albastru a crescut continuu de-a lungul anilor, iar provincia Antalya a ajuns în top, cu 229 de plaje cu steag albastru. Pe locul următor se află provincia Muğla cu 111 plaje. Sunt 66 de plaje cu steag albastru în İzmir, 36 în Aydın, 31 în Balıkesir, 13 în Samsun, 12 în Çanakkale, 11 în Mersin și 7 în Kocaeli. De asemenea, plaje cu steag albastru sunt și în provinciile Bartın, Düzce, İstanbul, Ordu, Sakarya, Kırklareli, Van și Bursa.

În 2021, Ministerul Culturii și Turismului anunța că numărul de plaje premiate cu „blue flag” era de 519, fiind a treia țară cu cel mai mare număr de steaguri albastre din lume, după Spania și Grecia.

Criterii pentru standardul „blue flag”

Plajele din Turcia care au primit steagul albastru confirmă îndeplinirea unor criterii importante, printre care: efectuarea analizelor de apă de mare la fiecare 15 zile în timpul sezonului, adecvarea instalațiilor de tratare a apelor uzate, protecția zonelor naturale sensibile, disponibilitatea salvamarilor și a materialelor de prim ajutor, planul de urgență, facilitățile pentru persoane cu dizabilități, sortarea deșeurilor etc..

Programul „Blue Flag” a început în anul 1987 și este implementat în 49 de țări din întreaga lume. Turcia a început să aplice acest program din 1993, sub coordonarea Fundației pentru Educație și Mediu din Turcia (TÜRÇEV).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.