Astăzi, președinții Turciei și Rusiei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit în stațiunea rusească Soci, de la malul Mării Negre. Înainte de summitul celor 2 lideri, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a mers joi la Moscova pentru discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov. De la începutul conflictului din Ucraina cei doi președinți au mai avut câteva întâlniri la nivel înalt: în Kazahstan, la summitul Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia, la summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai, precum și la Soci, în Rusia.

Cei doi președinți au vorbit în privat aproximativ 3 ore, iar delegațiile celor două țări au purtat, de asemenea, discuții. La final, președintele Erdoğan a mulțumit președintelui Putin pentru invitație și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul și solidaritatea Rusiei în timpul cutremurelor din 6 februarie și incendiilor forestiere din ultimele luni.

„Volumul comercial bilateral a atins aproximativ 69 de miliarde de dolari”

În cadrul conferinței de presă după întâlnirea la nivel înalt, președintele Turciei a reamintit că de la ultima întâlnire cu omologul rus, la Conferința privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia, desfășurată anul trecut în Kazahstan, cei doi lideri au discutat adesea telefonic. De asemenea, președintele Erdoğan și-a exprimat satisfacția față de decizia Rusiei de a deschide un birou consular în Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Subiectele de pe ordinea de zi a întâlnirii de la Soci au fost discutate atât bilateral, cât și cu participarea delegațiilor, pentru consolidarea în continuare a cooperării între cele două țări, în special în comerț, agricultură, turism, economie și finanțe.

„Volumul nostru comercial bilateral a atins anul trecut aproximativ 69 de miliarde de dolari. Facem pași fermi către obiectivul nostru de 100 de miliarde de dolari. Și anul acesta avem un sezon foarte reușit în turism. În 2022, am găzduit 5.230.000 de cetățeni ruși. În primele 7 luni ale acestui an, în țara noastră au venit 3,5 milioane de turiști ruși. Cred că acest număr va crește și mai mult în perioada următoare”, a declarat președintele Erdoğan.

Și președintele Putin a atras atenția asupra importanței relațiilor dintre Turcia și Rusia, spunând că există o cooperare cu mai multe fațete între Rusia și Turcia, și că la baza acesteia se află relațiile de bună vecinătate bazate pe beneficiul reciproc.

Așa cum era de așteptat, pe ordinea de zi nu au lipsit discuțiile legate de  Centrala nucleară de la Akkuyu și cele referitoare la construcția celei de-a doua centrale, la Sinop. La centrala de la Akkuyu au fost finalizate lucrările de construcție la prima unitate și în curând se va trece la activitatea de pornire și punere în funcțiune a acesteia.

Ce se va întâmpla cu „Acordul cerealelor”?

Una dintre problemele importante abordate în cadrul întâlnirii Putin – Erdoğan este cea legată de revitalizarea inițiativei „Acordului cerealelor”, cunoscut și ca Acordul de la Istanbul, care a jucat un rol cheie în lupta împotriva crizei alimentare globale.

În conferința de presă comună, președintele Erdoğan a declarat că „inițiativa coridorului Mării Negre ar trebui continuată prin eliminarea deficiențelor”.

„Așteptările Rusiei pentru reluarea inițiativei sunt bine cunoscute de toate părțile. De asemenea, cu diferite ocazii am punctat cerințele prietenilor noștri ruși. Considerăm că inițiativa ar trebui continuată prin eliminarea acestor deficiențe”, a declarat președintele Turciei.

Acesta spune că a pregătit o consultare cu Națiunile Unite și un nou pachet de propuneri și că este posibil să obțină rezultate bune. Referitor la rolul Ucrainei în reluarea „Acordului cerealelor”, președintele Turciei a avut o poziție tranșantă.

„Ucraina, desigur, trebuie să-și atenueze abordarea pentru a putea lua măsuri comune cu Rusia. În special de acum încolo, cerealele care urmează să fie trimise de pe Coridorul de cereale al Mării Negre către țările africane, mai puțin dezvoltate și sărace… Dar dacă 44% din cereale merg către țările europene, desigur, Rusia nu vede asta pozitiv”, a spus el, punctând faptul că Rusia dorește să trimită un milion de tone de cereale în țările sărace.

Poziția Rusiei în ceea ce privește „Acordul cerealelor”

Referitor la acest subiect, președintele Putin a declarat că Rusia a fost constrânsă să părăsească „Acordul cerealelor”, deoarece Occidentul împiedică exporturile de îngrășăminte și produse agricole rusești.

„Partea ucraineană a folosit coridoarele umanitare pentru a comite atacuri teroriste asupra instalațiilor civile și militare. Rezilierea acordului nu a afectat prea mult piața mondială de alimente. Nu există nicio problemă în ceea ce privește producția, ci există o problemă cu distribuția. Acest lucru nu are nimic de-a face cu Acordul Mării Negre”, a declarat Putin. „Suntem gata să relansăm „Acordul cerealelor”. Pentru un nou acord, sancțiunile împotriva Rusiei trebuie ridicate. I-am spus în mod clar acest lucru domnului Erdoğan”, a mai spus președintele rus.

Putin: „Ucraina folosește culoarele în scopuri militare”

Subliniind că Ucraina folosește coridoarele de cereale în scopuri militare, Vladimir Putin a adăugat că există încercări de a ataca conductele de gaze naturale TurkStream și Blue Stream. De asemenea, acesta spune că 70% din alimentele care provin din Ucraina ajung în țările dezvoltate.

„Aș dori să repet poziția noastră de principiu. Vrem să revigorăm „Acordul cerealelor”, dar o vom face cu o singură condiție. Ne dorim ca produsele noastre agricole să meargă nestingherite pe mare. Suntem gata să facem acest lucru dacă toate sancțiunile sunt ridicate pentru exportul de produse agricole rusești”, precizând totodată că acordul a fost implementat cu sprijinul președintelui Erdoğan și a ONU.

Nimic din ceea ce i s-a promis părții ruse nu a fost îndeplinit. Au cerut prelungirea acordului, noi am prelungit-o. Am făcut asta de două ori, dar promisiunile care ni s-au făcut nu s-au respectat. Au cerut a treia oară, am prelungit din nou. Partenerii noștri occidentali ne-au înșelat. Să se împlinească promisiunile în câteva zile și vom face propriile noastre eforturi pentru a menține acest culoar de cereale în funcțiune. Nu suntem împotriva acestui acord. Vom reveni la această inițiativă în zilele următoare dacă toate promisiunile vor fi îndeplinite. Nu este nevoie să adăugați nimic la asta”, a mai spus Vladimir Putin.

Ce propune Rusia?

Președintele Putin spune că Rusia are proiecte clare pentru a stabiliza prețurile pe piața mondială a alimentelor și că un milion de tone de cereale rusești pot fi transformate în făină în Turcia, la un preț preferențial, apoi cu finanţarea Qatarului să fie trimise în țările care au nevoie.

Referitor la această propunere, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat: „Noi, Turcia, putem face tot ce trebuie, putem măcina în morile noastre aceste cereale care vor veni de la voi (n.n. de la ruși) și le trimitem în țările africane sărace sub formă de făină. Sper ca domnul Putin să rezolve rapid solicitările țărilor africane, în mod special pentru 6 țări. Sper că vom fi în măsură să facem acești pași împreună”, a mai completat Recep Tayyip Erdoğan.

Întrebat de jurnaliști despre cum se va face transportul de cereale cu sprijinul Qatarului, președintele Erdoğan a declarat: „Putem participa ca trio Rusia-Turcia-Qatar, în ceea ce privește acordarea de sprijin financiar pentru transportul de cereale, mai ales făină, în special către aceste 6 țări africane sărace, mai puțin dezvoltate. Făcând un astfel de pas, sper că vom fi de partea celor mai puțin dezvoltate țări africane”, a precizat președintele turc.

Războiul din Ucraina: „Ne dorim să se încheie conflictele cu o pace durabilă”, spune Erdoğan

Referitor la războiul din Ucraina, președintele Erdoğan a reamintit că poziția Turciei este neschimbată de la începutul conflictului.

„Ne dorim să se încheie cât mai curând conflictele aflate în desfășurare cu o pace durabilă și justă, pe baza dreptului internațional. Subliniez în fiecare discurs că nu există învingător în război, nici învins în pace. Menținem această abordare principială. Am găzduit anterior negocieri directe între părți. Suntem pregătiți să ne implicăm în acest sens, așa cum facem întotdeauna”, a declarat președintele turc.

Discuții despre probleme regionale și globale

În cadrul întâlnirii de la Soci, cei doi președinți au discutat și alte probleme regionale și globale, precum cele mai recente evoluții din Siria, Caucazul de Sud, Libia și Africa.

„Am avansat relațiile noastre bilaterale pentru a servi interesele țărilor noastre și ale regiunii noastre pe baza principiilor bunei vecinătăți, prieteniei și sincerității. Am văzut și vedem beneficiile relațiilor turco-ruse construite pe această bază într-o arie foarte largă. Contactul nostru strâns cu Rusia va continua să contribuie la soluționarea problemelor regionale și globale”, spune președintele Erdoğan.

Reamintind că în acest moment Turcia și Rusia folosesc în mod eficient monedele naționale în volumul comerțului, președintele Putin a declarat: „Băncile noastre centrale stabilesc conturi corespondente între instituțiile financiare și de credit ale celor două țări. Ne-am reafirmat angajamentul față de utilizarea monedei naționale în comerțul bilateral. Suntem de acord să folosim mai puțin dolarul și euro”.

Problema gazelor naturale

În cadrul conferinței de presă, președintele Putin a precizat că Rusia va fi întotdeauna cel mai mare partener al Turciei în domeniul gazelor naturale.

„Putem spune că vom livra gaze naturale și către țări terțe. Vom continua să livrăm acest combustibil ieftin și eficient economiei turce în viitor. De aceea ne-am oferit să înființăm un centru de distribuție a gazelor naturale în Turcia”, a declarat Vladimir Putin.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.