inflație

Institutul Național de Statistică din Turcia (TUIK) a raportat astăzi că în luna august inflația a ajuns la 58,94%. În luna iulie, inflația a fost de 47,83%. Astfel, inflația anuală a urcat la cel mai ridicat nivel din decembrie 2022.

Inflația alimentară în august a fost de 72,86% anual și de 8,48% lunar.

Grupa de produse care a înregistrat cea mai mare creștere față de aceeași lună a anului precedent a fost cea a restaurantelor și hotelurilor cu 89,31%. Grupa de produse cu cea mai mare creștere față de luna precedentă a fost cea a transporturilor cu 16,61%.

Creșterea transportului rutier interurban de călători a fost de 42,44%, creșterea transportului urban de călători pe calea ferată a fost de 36,57%, iar creșterea carburanților și uleiului pentru vehiculele de transport personal a fost de 26,11%.

Turcia, inflație luna august 2023
Turcia, inflație luna august 2023

Ce spun autoritățile?

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor din Turcia, Mehmet Șimşek, a declarat că lupta împotriva inflației va dura și că este nevoie de răbdare în această perioadă de tranziție, sugerând pentru perioada următoare mai multe creșteri ale ratelor dobânzii. „Știm că lupta împotriva inflației va dura ceva timp. Suntem în perioada de tranziție”, a postat Șimşek pe site-ul de socializare X, cunoscut anterior drept Twitter. „Vom face tot ce este necesar (înăsprire monetară, politică de credit și politici de venit) pentru a controla inflația și apoi o reduce”, a menționat acesta.

Banca Centrală au prognozat o tendință ascendentă a inflației pentru restul anului, fiind posibil să atingă un vârf de aproximativ 60% la sfârșitul anului 2023. Reamintim că după alegerile din luna mai, câștigate de președintele Recep Tayyip Erdoğan, Banca Centrală a renunțat la o politică de ani de zile de dobânzi scăzute. Cu noul său guvernator, Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a inițiat o înăsprire monetară în iunie pentru a stopa inflația.

CITEȘTE ȘI: Vor începe să scadă prețurile locuințelor în Turcia?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.