istanbul 212 mall preturi

După reuniunea de evaluare a migrației de la Istanbul, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, a declarat că 8 districte din Istanbul nu mai eliberează noi permise de ședere.

Celor două districte din Istanbul care deja aveau această decizie, Esenyurt și Fatih, se mai alătură altele 8: Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler şi Zeytinburnu.

Acum aceste 10 districte sunt închise pentru toate permisele de şedere. Acest lucru înseamnă că nu vor mai fi înregistraţi noi străini în aceste districte. Documentul oficial integral poate fi consultat AICI.

Care sunt excepțiile de la această decizie

De la această decizie sunt exceptați cei care și-au cumpărat o casă în Istanbul, sau sunt investitori. În plus, se încadrează la excepții și cei care au o problemă de sănătate, situațiile care se referă la integritatea familiei și studenții străini.

3.646.278 de refugiați sirieni în Turcia

Ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, spune că numărul de sirieni în Turcia, „sub protecție temporară”, este de 3.646.278 de cetățeni. Acesta dezminte informațiile conform cărora numărul de refugiați ar fi mult mai mare. El spune că oricând autoritățile din Turcia pot arăta exact care este numărul permiselor de ședere pentru studenți, pentru muncă, pentru întregirea familiei, numărul angajaților care lucrează în misiuni, angajații din companii străine sau numărul celor care stau regulat în Turcia cu permis de ședere.

Numărul total de persoane fără cetățenia turcă, dar care lucrează în Turcia, inclusiv cei care lucrează în domeniul agriculturii, este de 1.363.983. Există, de asemenea, refugiați care au diferite statuturi, fiind sub protecție internațională, numărul acestora fiind 321.052 persoane.

Sirienii nu mai sunt înregistrați în Istanbul

În acest moment, în Istanbul sunt deja înregistrați 551.829 de sirieni sub protecție temporară, numărul străinilor care stau cu permis de ședere este de 715.651, iar numărul refugiaților este de 3.799.

„Unele cartiere și districte din Istanbul sunt închise tuturor străinilor, nu doar sirienilor, adică nu doar statutului de protecție temporară”, completează ministrul turc de interne.

Problema refugiaților, subiect electoral

Unele cercuri politice din Turcia au alimentat problema migrației cu o polemică anti-refugiați.

Președintele principalului partid de opoziție (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, spune că dacă va reveni la putere, în doi ani de zile îi va trimite pe migranții și refugiații sirieni din Turcia înapoi la casele lor.

Totodată, perspectiva unui nou aflux de refugiați în urma preluării de către talibani a Afganistanului a întărit starea de spirit ostilă a populației din Turcia față de refugiați. Videoclipurile care arătau tineri afgani introduși ilegal în Turcia din Iran au provocat indignare publică, populația făcând apel la guvern să salveze granițele țării.

Reamintim că raportul „Transatlantic Trends” indică faptul că majoritatea respondenților turci (62%) doresc ca guvernul Turciei să introducă politici mai stricte privind refugiații. De asemenea, Ömer Çelik, purtătorul de cuvânt al AKP, partidul condus de președintele Erdogan, declara în august 2021: „Turcia nu are capacitatea de a mai lua refugiați și de a suporta această povară. Turcia nu este un lagăr de concentrare și nici nu este un han de trecere.”

Un semnal de alarmă a fost tras de primarul provinciei Hatay, Lütfü Savaş, care spune că 3 din 4 copii nou-născuți în Hatay sunt sirieni: „Dacă nu se iau măsuri, provincia Hatay va fi predată unui primar sirian”, spunea primarul provinciei, Lütfü Savaş, în martie 2022.

Context

În februarie 2022, ministerul turc de interne, Süleyman Soylu, anunțase că 781 de cartiere din Turcia au fost închise înregistrărilor pentru permis de ședere, deoarece numărul străinilor depășea 25% din populația totală.

După ce au fost luate primele măsuri, au apărut și primele schimbări. Astfel, dacă în luna aprilie numărul total de străini în Istanbul era de 1.309.394, cifra a scăzut în ultimele luni la 1.271.279 persoane, în ciuda sosirii rușilor și ucrainenilor. De exemplu, în Fatih, numărul cetățenilor cu permis de ședere a scăzut de la 49.000, la 24.611 persoane.

Turcia găzduiește aproape 4 milioane de refugiați – mai mulți decât orice altă țară din lume. După izbucnirea războiului civil din Siria în 2011, Turcia a adoptat o „politică a ușilor deschise” pentru persoanele care fug de conflict, acordându-le statutul de „protecție temporară”. Turcia a făcut investiții mari în politicile de coeziune socială pentru a ajuta sirienii să se integreze fără probleme în societatea turcă.

Turcia a cheltuit până acum aproximativ 40 de miliarde de dolari (echivalentul a 274 de miliarde de TL, la data întocmirii raportului oficial) pentru refugiații sirieni, în timp ce sprijinul pentru refugiați acordat Turciei de către Uniunea Europeană a fost de aproximativ 3 miliarde de euro (3,34 miliarde de dolari), din cele 6 miliarde de euro promise, un decalaj semnalat de către Turcia în mai multe rânduri.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.