Turcia refugiati

Războiul civil din Siria a strămutat milioane de oameni, provincia turcească Hatay fiind una dintre cele preferatele sirienilor. Primarul provinciei, Lütfü Savaş, atrage atenția asupra faptului că devine critic felul în care crește populația de origine siriană, amintind că 3 din 4 copii nou-născuți în Hatay sunt sirieni: „Dacă nu se iau măsuri, provincia Hatay va fi predată unui primar sirian”, spune primarul provinciei, Lütfü Savaş.

500.000 de refugiați sirieni, la o populație de 1.670.000 persoane

Populația în Hatay este de 1.670.000 persoane. Potrivit datelor oficiale, există aproximativ 500.000 de sirieni. Dar numărul neoficial al refugiaților este de peste 800.000. Aproximativ unul din doi oameni este sirian. 75% din nașterile din Hatay sunt ale femeilor siriene. 3 din 4 copii nou-născuți sunt sirieni„, precizează cu îngrijorare primarul provinciei Hatay, Lütfü Savaș.

Acesta spune că sunt femei siriene are au născut 6 copii în 6 ani, că majoritatea bărbaților sirieni au câte 3-4 soții și fac mulți copii, iar astfel structura demografică a provinciei Hatay se dezvoltă împotriva populației majoritare turce.

Avertisment: populația turcă devine minoritară

Afirmând că femeile siriene dau naștere unui copil aproape în fiecare an, primarul din Hatay atrage atenția că „a acorda cetățenie sirienilor, implicit dreptul de a vota și de a fi aleși, e o mare greşeală. Dacă acest lucru continuă, noi, turcii, vom fi în minoritate”.

Acesta mai spune că deși legal refugiații sirieni nu au voie să cumpere terenuri, totuși aceștia achiziționează în mod constant prin intermediul partenerilor turci, cu mandat. „Exporturile, importurile și comerțul cu aur sunt în mâinile sirienilor din provincia turcească Hatay. Au devenit foarte bogați. Ei cumpără câmpuri, loturi și case cu banii pe care îi câștigă„, mai spune primarul Lütfü Savaș.

Istoricul provinciei Hatay

Provincia Hatay s-a alăturat teritoriului Turciei în urmă cu 83 de ani, fiind cea mai sudică provincie. Hatay se învecinează cu Siria la sud și la est și cu provinciile turcești Adana și Osmaniye la nord.

Face parte din întinsa regiune Çukurova, o câmpie mare și fertilă, iar capitala administrativă este Antakya.

Suveranitatea este neoficial disputată cu Siria, care susține că provincia avea o majoritate demografică arabă și că a fost separată împotriva prevederilor Mandatului francez al Siriei, în anii de după ocuparea Siriei de către Franța după Primul Război Mondial.

Deși cele două țări au rămas în general pașnice în disputa lor asupra teritoriului, Siria nu a renunțat niciodată oficial la pretențiile sale asupra provinciei și încă o plasează în interiorul graniței sale pe hărțile oficiale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.