refugiați

Recent au fost publicate concluziile raportului „Transatlantic Trends”, un sondaj anual al opiniilor publice europene și americane. Acest raport indică niște chestiuni extrem de interesante pentru Turcia și anume că majoritatea respondenților (62%) doresc ca guvernul turc să introducă politici mai stricte privind refugiații.

sondaj refugiați

„Transatlantic Trends” include sondajele efectuate între 29 Martie-13 aprilie 2021, în Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Turcia, SUA și Regatul Unit.

Cetățenii turci doresc politici mai restrictive pentru refugiați

La întrebarea „Care credeți că ar trebui să fie politica față de refugiați în țara dvs.?”, Turcia s-a clasat pe primul loc în această categorie. 62% dintre respondenții turci consideră că politicile ar trebui să fie mai restrictive. Locul 2 e ocupat de Franța cu 56%, urmată de Olanda și Suedia cu 55% și Italia 54%.

sondaj refugiați

Suedezii și italienii cred că impactul migrației e pozitiv

La întrebarea ce impact a avut migrația asupra țărilor lor, 44% dintre suedezi spun că impactul a fost mai mult pozitiv decât negativ. De asemenea, 40% dintre italieni cred că impactul negativ e mai mare, după care urmează Olanda (35%) și Franța (33%). Interesant este că tot la această întrebare, 24% dintre francezi sunt mult mai categorici, considerând că impactul este categoric negativ.

sondaj refugiați

Sondajul indică și percepția asupra importanței NATO în securitatea țărilor participante la sondaj, cetățenii din Olanda (48%) considerând că NATO e importantă pentru țara lor. La polul opus se află SUA (31%).

La fel de interesant este că doar 80% dintre respondenții din SUA știu ce este NATO, acesta fiind cel mai mic procent dintre cetățenii țărilor participante la sondaj. De partea cealaltă, Polonia are cetățenii cei mai informați (93%).

sondaj refugiați

Francezii, britanicii și americanii văd în China un rival

Referitor la relațiile cu China, 46% dintre respondenții din Franța văd în China mai mult un rival decât un partener, la fel 45% din Marea Britanie și 44 % din SUA.

sondaj refugiați

24% dintre germani vor ca sărăcia să fie redusă

Referitor la prioritățile de ordin economic, sondajul indică faptul că 24% dintre cetățenii turci vor ca rata șomajului să fie la un nivel scăzut. 24% dintre cetățenii germani vor ca sărăcia să fie redusă, iar 21% dintre polonezi vor să le fie reduse taxele.

sondaj refugiați

Turcia, pe ultimul loc în clasamentul încrederii americanilor

Conform rezultatelor raportului, respondenții din SUA au poziționat Turcia pe ultimul loc în clasamentul încrederii La polul opus se află Polonia (76%) și Italia (73%).

sondaj refugiați

La întrebarea referitoare la felul în care este percepută democrația în țările lor, 39% dintre respondenții din Turcia spun că în țara lor democrația e în pericol, urmată de Polonia (30%) și Italia (27%). Procentele mari de încredere în democrația din țările lor le găsim la Suedia, Canada, Marea Britanie, Olanda și Germania.

Raportul „Transatlantic Trends” poate fi consultat integral AICI.