Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) a declarat ieri că forțele ONU de menținere a păcii de pe insulă trebuie să caute atuurile ambelor părți din zona în care își desfășoară activitatea.

Reprezentantul special al președintelui Ersin Tatar, Ergün Olgun a declarat pentru știrile BRT din Nicosia că „Acesta nu este o cerere, ci un drept. Ne dorim ca acest drept să fie implementat.”

El a reiterat că trupele ONU de menținere a păcii operau până acum sub aprobarea așa-numitei „Republici Cipru”. Partea turcă a întâmpinat acest lucru cu bunăvoință și toleranță, permițând continuarea operațiunilor sale.

„Dacă ONU. vrea să contribuie la instaurarea păcii și stabilității în Cipru, trebuie să păstreze o distanță egală față de părți, ca și în misiunea sa de bunăvoință”, a subliniat Ergün Olgun.

Forța ONU de menținere a păcii în Cipru, activă din 1964

Înființată în 1964, Forța Națiunilor Unite de menținere a păcii în Cipru (UNFICYP) este una dintre cele mai longevive organizații ale Națiunilor Unite.

„Ospitalitatea noastră are limitele ei: fie semnează un acord militar cu Republica Turcă a Ciprului de Nord  (TRNC), fie pleacă”, a declarat miercuri ministrul de externe cipriot turc Tahsin Ertuğruloğlu, pentru cotidianul turc Hürriyet.

„Am decis să le acordăm încă o lună. Nu guvernul cipriot grec va aproba misiunea dumneavoastră în nord. Suntem noi”, a adăugat ministrul de externe cipriot turc Tahsin Ertuğruloğlu.

Ertuğruloğlu a declarat că trupele ONU de menținere a păcii au două tabere în nordul insulei, cu un personal de puțin peste 1.000 de persoane.

Ciprul, disputat de ciprioții greci și cei turci

Ciprul a fost blocat timp de decenii într-o dispută între ciprioții greci și cei turci. Atacurile etnice au apărut la începutul anilor 1960, când ciprioții greci i-au forțat pe ciprioții turci să se retragă în enclave pentru siguranța lor.

În 1974, o lovitură de stat a ciprioților greci care viza anexarea Greciei a dus la intervenția militară a Turciei ca putere garant pentru a-i proteja pe ciprioții turci de persecuție și violență.

Drept urmare, în 1983 a fost fondată Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC), recunoscută oficial doar de Turcia.

Administrația cipriotă grecească a intrat în Uniunea Europeană în 2004.

Astăzi, partea turcă susține o soluție bazată pe suveranitatea egală a celor două state de pe insulă. Pe de altă parte, partea greacă vrea o soluție federală bazată pe hegemonia grecilor.