refugiați

Potrivit unui raport publicat de Națiunile Unite, peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume au fost forțați să-și părăsească casele. Țara care are cei mai mulți refugiați este Turcia, care în 2021 a găzduit aproximativ 3,8 milioane de persoane.

Anul trecut războiul, violența, persecuția și încălcările drepturilor omului au depășit „o piatră de hotar dramatică”. În 2021 există o creștere cu 10,7 milioane de persoane strămutate față de sfârșitul anului precedent. 

Pentru prima oară numărul de persoane forțate să fugă de conflict, violență, încălcări ale drepturilor omului și persecuție a depășit uimitoarea piatră de hotar de 100 de milioane de persoane.

Trebuie găsite soluții de durată

Comunitatea internațională trebuie fie să se unească și să acționeze pentru a aborda această tragedie umană, fie să rezolve conflictele și să găsească soluții de durată. În caz contrar, această tendință teribilă va continua“, a declarat înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. Deși pandemia a încetinit rata noilor deplasări în 2021, cererile de azil rămân în continuare ridicate. În prima jumătate a anului 2021, solicitanții de azil au depus 300.000 de cereri noi.

Raportul s-a concentrat în mare parte pe anul 2021, dar e greu de ignorat evoluțiile de la începutul anului 2022. Astfel, în raport se arată că peste 7 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării, iar peste 6 milioane au fugit din Ucraina. „Una dintre cele mai mari crize de migrație de la cel de-al Doilea Război Mondial și, cu siguranță, cea mai rapidă”, se arată în raport.

Potrivit datelor de la UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, numărul persoanelor strămutate forțat din întreaga lume a crescut sub presiunea valurilor de violență sau de conflicte prelungite în țări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan și Republica Democratică Congo.