anadolu ajansi istinye park

Potrivit Direcției Provinciale de Securitate din Istanbul, astăzi în jurul orei 13.10 a izbucnit un scandal în mall-ul İstinye Park din Istanbul, care s-a sfârșit cu focuri de armă.

Scandalul a început între două grupuri care se aflau în zona de restaurante a centrului comercial din Sarıyer. În incident, 2 persoane au fost rănite cu o armă de foc, una dintre ele fiind un cetățean ucrainean, client al unui restaurant.

La fața locului au fost trimise mai multe echipaje de polițiști și cadre medicale. Un cetățean german de naționalitate iraniană și un cetățean ucrainean, ambii răniți grav în scandalul armat, au fost internați în spital.

Poliția a reținut șase persoane implicate în incident

În investigațiile efectuate de anchetatori s-a constatat că scandalul a început din cauza datoriilor dintre un cetățean german de naționalitate iraniană și un cetățean libanez. După primele declarații, cetățeanul ucrainean nu era implicat în scandal, dar ancheta continuă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor.

Polițiștii au reținut șase persoane implicate în incidentul armat.

Eveniment similar în alt mall din Istanbul, Vadistanbul

Reamintim că un alt conflict armat a izbucnit în data de 11 septembrie, în jurul orei 20, tot într-un mall din Istanbul, AVM Vadistanbul din Sarıyer. Atunci, în urma scandalului care a creat panică între clienții mall-ului, au fost răniți cetățenii azeri Rakif A. (35), Mehraj K. (26), Qulam İ. (23), precum și cetățeanul iranian Seyyad A. (33) și cetățeanul turc Fatih Mehmet K.

Cum au trecut cu armele de controalele de securitate la intrarea în mall?

După incidentul armat din AVM Vadistanbul, în Turcia au fost multe dezbateri referitoare la intrarea cu arme în spaţiile publice. Cât timp la intrarea în centrele comerciale din Turcia, agenții de pază scanează cu aparate cu raze X fiecare persoană cum e posibil ca cineva să intre cu arme de foc?

Mai mulți avocați consultați de Anadolu Agency au precizat că licențele pentru arme de foc specifică în cele mai multe cazuri faptul că persoanele deținătoare de arme nu se pot deplasa în locuri publice cu o armă. Licența de transport a unei arme de foc este acordată funcționarilor publici cu anumite îndatoriri.

Totodată, conform Legii privind serviciile private de securitate, în Turcia paznicii au statut de „ofițer” pentru punerea în aplicare a Codului penal al Turciei. Acesta este motivul pentru care agenții de securitate de la cele două mall-uri pot fi acuzați de neglijență în serviciu. De asemenea, conducerile centrelor comerciale sunt responsabile pentru angajarea personalului.

Specialiștii în drept din Turcia mai spun că ar trebui verificate și intrările în locuri precum cafenelele și restaurantele din interiorul mall-urilor, care uneori au intrări separate, deci fără control de securitate. În această situație, dacă cineva a intrat în mall fără a fi inspectat, vor fi responsabili atât managementul mall-ului cât și agentul de pază.

Agenții de securitate și managementul mall-urilor sunt răspunzători

Șeful Catedrei de Drept Penal și de Procedură Penală, de la Facultatea de Drept a Universității Marmara, prof. dr. Ahmet Gökcen, spune însă că în cele două cazuri de Împușcături în mall cei implicați în scandal sunt cetățeni străini, deci nu au licență de port-armă pentru Turcia. „Prin urmare, agenții de securitate și managementul centrului comercial sunt răspunzători pentru despăgubiri. Din punct de vedere penal, este o infracțiune păstrarea și purtarea acestor arme în interiorul sau în afara centrului comercial. Potrivit legii în vigoare, există o pedeapsă cu închisoarea de la unu la trei ani”, a spus acesta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.