explozie Istanbul, Foto- cumhuriyet.com

Astăzi în jurul orei 16.20, ora Turciei, a avut loc o explozie pe celebra stradă Istiklal din cartierul Beyoğlu, din Istanbul, în urma căreia au murit 6 persoane. Dintre cele 81 de persoane care au fost rănite, 39 au fost externate după doar câteva ore.

„Istiklal Caddesi” este una dintre principalele artere ale Istanbulului, care este de obicei plină de turiști și de cumpărători. În 2016, aceeași stradă a mai fost vizată de un atentator sinucigaș.

UPDATE

Ora 23 (ora Turciei): Dintre cei 42 de pacienți rămași internați, ministrul sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, spune că 5 sunt încă la terapie intensivă, iar starea a 2 dintre ei este foarte gravă. „Facem tot posibilul pentru a ne asigura că răniții își recapătă sănătatea cât mai curând posibil”, a declarat ministrul Koca.

Știrea inițială

Astăzi în jurul orei 16.20, ora Turciei, a avut loc o explozie pe strada Istiklal din cartierul Beyoğlu din Istanbul, dintr-un motiv necunoscut. Conform primelor estimări, au fost rănite 15 persoane, care au fost deja transportate la spital.

Zgomotul exploziei a fost auzit din zonele invecinate, Beşiktaş şi Şişli. Geamurile mai multor magazine de pe cea mai cunoscută arteră turistică a Istanbulului au fost sparte. Cetăţenii şocaţi de impactul exploziei s-au refugiat în magazinele din jur.

Zeci de cetățeni aflați în zonă în momentul exploziei au fugit speriați. Imaginile de la fața locului prezintă momente în care se aude sunetul puternic al exploziei și flăcări înalte.

Imediat, cei aflați în perimetrul străzii Istiklal în momentul exploziei au fost evacuați din zonă, iar intrările și ieșirile de pe această arteră turistică emblematică a Istanbulului au fost închise de către poliție.

Guvernatorul Istanbulului: „Sunt victime și persoane rănite”

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunțat la foarte scurt timp într-o postare pe Twitter că în explozia de pe strada Istiklal sunt victime și răniți. „O explozie a avut loc în districtul Beyoğlu, strada Taksim Istiklal, astăzi în jurul orei 16.20. La fața locului au fost trimise echipele noastre de poliție, sănătate, pompieri și AFAD. Sunt victime și persoane rănite”.

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, spune în social media că e important să nu se creeze niciun fel de panică prin postări în social-media. „Este esențial să ajutăm poliția și echipele de sănătate cu privire la explozia de pe strada Istiklal și să fim departe de postările care pot provoca teamă și panică. Toate echipele relevante sunt în regiune, vom oferi informații verificate.”

Interdicție de difuzare cu privire la explozia de la Istanbul

RTÜK – Consiliului Suprem de Radio și Televiziune a specificat într-o declarație de presă că a fost impusă o interdicție de difuzare cu privire la explozia de la Istanbul. De asemenea, la scurt timp după explozie, Ebubekir Şahin, președintele Consiliului Suprem de Radio și Televiziune, posta pe Twitter: “Vă rugăm să nu vă bazaţi pe informaţii de origine incertă, să avem informaţii din surse de încredere. Să nu răspândim informaţii false în neştire.”

Parchetul General din Istanbul a anunțat că a fost declanșată o anchetă cu privire la explozia de pe strada Istiklal, pentru care au fost desemnați 5 procurori. Pe de altă parte, Curtea Penală de Pace din Istanbul a anunțat încă o dată că din cauza exploziei a fost impusă o interdicție de difuzare a imaginilor de la fața locului.

În jurul orei 17:46, ora Turciei, guvernatorul Istanbulul, Ali Yerlikaya, a făcut o doua declarație pe Twitter, anunțând că 4 persoane și-au pierdut viața și 38 de persoane au fost rănite.

Președintele Erdoğan: „Se simte un miros de teroare”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat în jurul orei 18.10 (ora Turciei), că ancheta referitoare la explozia din Taksim e în derulare, „pentru a dezvălui autorii acestui atac perfid și autorii din spatele lui” și că eforturile de a prelua Turcia și națiunea turcă prin terorism nu își vor atinge scopul. „Națiunea noastră ar trebui să fie sigură că vinovații vor fi pedepsiți așa cum merită prin dezvăluirea tuturor elementelor din fața și din spatele incidentului de pe strada Istiklal. Sunt 6 morți, dintre care 4 la locul exploziei și 2 în spitale, după cum a transmis guvernatorul din Istanbul. Numărul răniților este de 53.”

„Poate că ar fi greșit dacă spunem cu siguranță că acesta este terorism, dar primele evoluții, primele informații pe care ni le-a transmis guvernatorul meu, aici se simte un miros de teroare. Am detectat că o femeie juca un rol. Lucrările continuă’‘, a mai spus președintele Erdogan. Acesta dă asigurări că poliția din Istanbul lucrează intens la acest caz și că vor fi urmărite și imaginile de pe camerele video amplasate în zonă.

Mai mulți oficiali au ajuns la locul exploziei

În această seară, ministrul de Interne, Süleyman Soylu, și ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, au plecat spre Istanbul.

Asociația Medicală Turcă a dat un comunicat în care spune:„Condamnăm atacul cu bombă de la Istanbul Taksim în cei mai fermi termeni, Oferim condoleanțe rudelor celor care și-au pierdut viața în explozie și le dorim un însănătoșire grabnică a răniților”.

Guvernatorul Istanbulul, Ali Yerlikaya a declarat în jurul orei 18: „Din păcate, numărul morților a crescut la 6 și numărul răniților la 53 în explozia care a avut loc astăzi pe strada Istiklal. Dorim mila lui Dumnezeu celor care și-au pierdut viața și o însănătoșire rapidă. răniților. Evoluțiile vor fi împărtășite publicului”.

La scurt timp de la explozie, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a mers pe strada Istiklal. În postarea sa de pe Twitter, İmamoğlu a spus: „Am primit informații de la echipele noastre de pompieri aflate pe strada Istiklal. Aceștia își continuă investigațiile în teren, în coordonare cu poliția.”

Probleme de accesare a rețelelor sociale în Turcia

Autoritățile au anunțat că după explozia din zona Taksim a fost implementată îngustarea benzii pe platformele de social media. Din acest motiv, în Turcia au apărut probleme de acces pe Instagram, Twitter, WhatsApp, YouTube, TikTok și Facebook.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a declarat că 8 procurori și 2 procurori șefi adjuncți au fost desemnați de către Parchetul din Istanbul, pentru a ancheta explozia de pe strada Istiklal. De asemenea, au fost numiți 5 procurori  pentru răniții care au fost duși la Spitalul din Taksim. Aceștia au început deja cercetările.

Din cauza exploziei, Federația Turcă de Fotbal a decis să amâne meciul Beşiktaş – Antalyaspor, care urma să se dispute pe stadionul Vodafone Park de la ora 20:00.

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay:„Considerăm că e vorba de un act terorist”

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat că sunt 81 de răniți, din care 2 foarte grav. „Considerăm că e vorba de un act terorist, care a avut loc ca urmare a detonării bombei de către un atacator, cel mai probabil o femeie. Oricine se află în spatele acestor evenimente, va fi capurat, chiar dacă se duce în celălalt capăt al lumii” a declarat acesta.

Poliția a luat măsuri intense de securitate în jurul Spitalului din Taksim, la care au fost aduși unii dintre răniți. La spital au venit și rudele răniților care au auzit despre incident pentru a obține informații.

Echipele de cercetare la locul exploziei și-au încheiat activitatea și au început imediat lucrările de curățenie, derulate de către echipele autorităților locale.

25 de titulari de conturi de social-media raportați autorităților

Direcția Generală de Securitate a anunțat că 25 de titulari de conturi de social-media, despre care s-a constatat că aveau pe rețelele de socializare postări provocatoare despre explozia de la Istanbul, au fost raportați autorităților competente. Titularii conturilor sunt acuzați că au distribuit postări provocatoare cu privire la „explozie”, cu scopul de a crea teamă și panică în rândul cetățenilor și de a incita la vrajbă și ură.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ: „O femeie stă pe o bancă timp de 40 de minute și după un timp, are loc explozia”

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, a făcut o declarație pentru canalul de televiziune „A Haber” referitor la atacul cu bombă de pe strada Istiklal, conform publicației Cumhuriyet„O femeie stă pe o bancă timp de 40 de minute și după un timp, are loc explozia. Toate datele despre acea femeie sunt în prezent revizuite. Numele nu este încă cunoscut. (…) Este considerat a fi un act de terorism. Ce organizație teroristă este aceasta va fi stabilit în urma cercetărilor. Cu excepția fragmentelor, nu există date care să fie concludente la locul crimei. Din cauza acestui eveniment, pe rețelele de socializare circulă multe știri false”, a declarat ministrul justiției din Turcia.

Este al doilea atac terorist pe „Istiklal Caddesi”

În data de 19 martie 2016, la ora locală 10:55 pe strada Istiklal din cartierul Beyoğlu din Istanbul, a avut loc un atentat sinucigaș cu bombă. Au fost ucise 5 persoane, inclusiv 3 cetățeni americani-israelieni, 1 cetățean iranian și atacatorul. Detonarea dispozitivului exploziv a fost făcută de Mehmet Öztürk, care era afiliat cu Statul Islamic.

Acesta a fost al doilea atentat sinucigaș din anul 2016 care a avut loc la Istanbul, după atacul de la Sultanahmet din data de 12 ianuarie. Mai exact, în data de 12 ianuarie 2016, un sirian de 28 de ani, Nabil Fadli, a pătruns într-un grup turistic din zona Sultanahmet și a detonat bomba pe care o avea asupra lui. În urma exploziei, 11 persoane, inclusiv atacatorul, au murit, iar 16 persoane au fost rănite. Încă două persoane aflate sub tratament și-au pierdut ulterior viața, astfel că numărul morților a ajuns la 13 persoane. Toți cei care și-au pierdut viața în atac erau cetățeni germani. S-a stabilit că 11 dintre cele 14 persoane rănite în explozie erau cetățeni străini.

Galerie foto