Antalya turcia

Provincia Antalya din Turcia este locuită tot mai mult de cetățenii străini. În unul dintre cele mai frumoase cartiere ale sale, Konyaaltı, numărul de locuitori turci este de la o zi la alta mai mic. În acest moment, mai mult de o persoană din patru care locuiește aici nu este de origine turcă.

Fenomenul a căpătat amploare la începutul războiului Rusia-Ucraina.

Rușii conduc în clasamentul rezidenților din Antalya

Guvernatorul provinciei Antalya, Ersin Yazıcı, a declarat recent că numărul rezidenților străini autorizați să locuiască în Antalya s-a apropiat de 178.000. Rușii s-au clasat pe primul loc, cu 50.000 de persoane care au primit deja permis de ședere, urmați de 22.673 cetățeni din Kazahstan, 18.495 ucraineni, 1.500 kârgâzi și 11.300 iranieni.

Acest fenomen este reflectat foarte bine de dinamica pieței imobiliare. Din februarie 2022, prețurile locuințelor au crescut enorm, dar chiar și în aceste condiții în unele cartiere ale Antalyei la un moment dat nu se mai găseau locuințe pentru închiriat. Pentru prima dată, cererea e mai mare decât numărul de locuințe existente, reprezentanții agențiilor imobiliare spunând că întâmpină dificultăți în a găsi reședințe pentru clienții lor. Cei mai mulți dintre cei care vor să locuiască definitiv în Antalya sunt dispuși să plătească oricât pentru un acces facil la plaje.

Tocmai de aceea cartierul Konyaaltı este preferat, deoarece se află într-o regiune foarte frumoasă între mare și munte, în care locuitorii nu au probleme de transport pentru a merge la plajă.

Potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia, în luna octombrie, din cele 55.066 de imobile vândute în Antalya, 14.656 au fost cumpărate de străini.

Au crescut investițiile străine în Antalya

Numărul mare de străini care s-au mutat în Antalya este reflectat și în datele Camerei de Comerț și Industrie Antalya. Numărul companiilor înființate de străini a crescut de la an la an, astfel că în septembrie 2022 numărul acestora a ajuns la 5.317.

În anul 2018 erau înființate în Antalya 400 de companii străine, în 2019 au fost înființate 473, în 2020 au apărut 421 de companii noi, în 2021 au fost 554, iar în 2022 au fost înființate 819 companii.

Dintre țările care au investit în Antalya, Rusia s-a clasat pe primul loc cu 869 de companii, urmată de Germania cu 692 de companii, Iran cu 614 de companii, Azerbaidjan cu 263 de companii, Ucraina și Țările de Jos cu 223 de companii, Arabia Saudită cu 198 de companii, Anglia cu 188 de companii, Kazahstan cu 176 de companii și Franța cu 163 de companii.

După războiul ruso-ucrainean, până la data de 16 septembrie 2022, în Antalya au fost înființate 222 de companii rusești. După cetățenii ruși, iranienii au înființat 101 companii, germanii 95 de companii și ucrainenii 49 de companii.

Ca domenii de activitate, pe primul loc sunt companiile din domeniul informaticii, urmate de cele cu activitățile imobiliare, comerțul cu produse agricole, agenție de turism-touroperator, servicii specializate de sprijin, activități de construcții, restaurante și servicii de divertisment.

Cartierele Antalyei preferate de străini

După război, au existat schimbări și în structura demografică a unor cartiere din Antalya. Mulți dintre cei care s-au mutat în Antalya spun că au luat decizia de a se instala definitiv după ce au descoperit aceste locuri ca turiști.

Printre districtele în care străinii preferă să locuiască sunt Hurma, Sarısu și Liman din cartierele Konyaaltı, Kargicak, Mahmutlar, Kestel și Avsallar din Alanya.

În Antalya, multe districte sunt închise străinilor, astfel că nu se mai eliberează noi permise de ședere. La data de 30 august 2022, 10 cartiere din Antalya erau închise noilor rezidenți. De la această decizie sunt exceptați cei care și-au cumpărat o casă, sau sunt investitori. În plus, se încadrează la excepții și cei care au o problemă de sănătate, situațiile care se referă la integritatea familiei și studenții străini.

Lista tuturor zonelor din Turcia care nu mai sunt accesibile noilor rezidenți poate fi consultată AICI.

Konyaaltı: Chiria ajunge la 2.600 euro pe lună

Schimbarea demografică din Konyaaltı Antalya, în care este concentrat cel mai mare număr de ruși și ucraineni, a devenit vizibilă peste tot, dar mai ales pe străzi și piețe.

Cartierul Konyaaltı, care arată ca un centru cu nenumărate facilități turistice, a devenit asemenea unei metropole în care străinii locuiesc în cele mai scumpe și luxoase ansamble rezidențiale.

Konyaaltı atrage atenția prin structura sa cosmopolită, însă trebuie spus că acest fapt a afectat negativ prețul locuințelor. Prețurile caselor de închiriat în districtul Konyaaltı, care deja se confruntă cu o penurie de locuințe, au crescut la 50.000 TL pe lună (echivalentul a aproximativ 2.600 euro, la cursul zilei).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.