facturi Turcia

În urma ședinței de cabinet de astăzi, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un nou set de măsuri care să atenueze efectele crizei economice din Turcia, accentuate de tarifele mari la electricitate și gaze.

Plafonul pentru tariful cel mai mic la electricitate

Cea mai importantă decizie e legată de aplicarea unor noi reglementări pentru facturarea curentului electric, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici, din cauza facturilor pe luna ianuarie.

Pentru că sunt tot mai mulți cei care spun că nu pot plăti facturile pe luna ianuarie, a fost mărit plafonul pentru tariful cel mai mic până la 210 KWh. La ședința anterioară de cabinet, se mai făcuse o majorare a plafonului cu tariful cel mai mic, de la 110 KWh la 150 KWh.

În declarația de astăzi, președintele Erdoğan precizează că prețurile la energie au crescut în întreaga lume, iar „Turcia este a treia țară din Europa care furnizează energie electrică la cel mai accesibil preț.”

Fondul de garantare a creditelor

Tot astăzi, pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri din Turcia afectați de probleme economice, acestora le-a fost pus la dispoziție un fond de garantare a creditelor, cu o limită totală de garanție de 60 miliarde TL.

Sprijin pentru plata gazelor

De asemenea, au fost finalizate și pregătirile pentru sprijinul pentru plata gazelor, astfel că pentru 4 milioane de gospodării care îndeplinesc criteriile stabilite de guvern, statul turc va oferi un sprijin cu sume cuprinse între 450 și 1150 TL, sume care urmează să fie plătite de două ori pe an. 

Pentru plata energiei electrice s-a luat decizia de a crește numărul de gospodării care primesc ajutor de la stat, de la 2,1 milioane la 4 milioane de gospodării.

Reduceri de preț la îngrășăminte

De mâine, se va aplica o reducere de 30% la îngrășăminte, iar furajele mixte pentru animale vor fi vândute cu o reducere de 12%, o măsură care va veni în sprijinul agricultorilor.

Reamintim că din cauza problemelor financiare resimțite de populație și pentru a lupta astfel împotriva inflației, recent a fost micșorat și TVA-ul la alimente. Autoritățile din Turcia monitorizează îndeaproape dacă reducerea TVA se reflectă în prețuri și impun sancțiunile necesare companiilor care acționează în sens invers.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.