explozie Istanbul Foto: sozcu.com

În ultimii 23 de ani, zona Taksim – İstiklal din Istanbul, care este folosită zilnic de peste 1 milion de localnici și străini, a fost afectată de 6 atacuri teroriste.

27 martie 1999

O tânără membră PKK, în vârstă de 25 de ani, Semiha Kılıç, s-a apropiat de autobuzele din Piața Taksim. Un polițist care a găsit-o suspectă, a oprit-o pentru control, dar femeia a deschis ambele brațe și a aruncat în aer explozivii legați în jurul corpului ei. 11 persoane au fost rănite, dintre care 3 polițiști. Terorista PKK a murit pe loc. Atentatul a avut loc cu o zi înainte de Bayram. Semiha Kılıç fusese arestată pe 8 martie din cauza participării la o demonstrație în favoarea PKK.

10 septembrie 2001

Un alt atac terorist sinucigaș a avut loc în Piața Taksim, când Uğur Bülbül, membru HKP (Frontul Revoluționar de Eliberare a Poporului) a intrat în punctul de control și a detonat explozivii pe care îi avea asupra lui. În urma exploziei, atacatorul, doi polițiști și un civil care trecea pe acolo au fost uciși și 23 de persoane au fost rănite.

20 noiembrie 2003

În jurul orei 10.55, la doar 450 de metri de strada Istiklal, a avut loc un atac asupra Consulatului General britanic, cu o bombă aflată într-o camionetă. În atacul revendicat ulterior de Al-Qaeda, au murit 16 persoane, inclusiv consulul general britanic la Istanbul, Roger Short.

31 octombrie 2010

Un atentat sinucigaș cu bombă a fost efectuat la intrarea în Piața Taksim, strada Istiklal. Au fost rănite 32 de persoane, dintre care 17 civili și 15  polițiști. Atentatul a fost efectuat de Vedat Acar, membru PKK. Hüseyin Çapkın, șeful poliției din Istanbul din acea vreme, a declarat că încă o bombă a fost găsită lângă cadavrul teroristului.

19 martie 2016

În data de 17 martie 2016, Ministerul Afacerilor Externe german și-a avertizat cetățenii din Istanbul împotriva unui posibil atac terorist. Ambasada Germaniei la Ankara, Consulatul General din Istanbul și Liceul German din Istanbul au fost închise pentru o zi din motive de securitate.

Guvernatorul Istanbulului la acea vreme – acum guvernator al Ankarei – era Vasip Şahin, iar apoi şeful poliţiei din Istanbul – acum adjunctul şefului poliţiei – Mustafa Çalışkan. La acest avertisment, Biroul Guvernatorului din Istanbul a declarat: „Nu țineți cont de știrile și zvonurile senzaționale și lipsite de seriozitate”.

La două zile după avertisment, pe 19 martie, la ora 10:55, militantul organizației teroriste ISIS, Mehmet Öztürk, a detonat explozivi pe strada sa Istiklal. Au fost ucise 4 persoane, 3 cetăţeni israelieni şi un cetăţean iranian şi au fost rănite 36 de persoane.

13 noiembrie 2023

Explozia unei bombe pe strada Istiklal a omorât 6 persoane și a rănit 81 de oameni. Zgomotul exploziei a fost auzit din zonele invecinate, Beşiktaş şi Şişli. Geamurile mai multor magazine de pe cea mai cunoscută arteră turistică a Istanbulului au fost sparte.

Bomba a fost aruncată de Ahlam Albashir, o teroristă siriană care a declarat în timpul interogatoriului, că a primit un ordin de a acționa la Istanbul, de la sediul organizației teroriste PKK/PYD/YPG din Kobani, Siria.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.