Cele două cutremure din data de 6 februarie din provincia Kahramanramaș, cu magnitudine de 7,7 și 7,6 grade pe scara Richter, au atras atenția seismologilor din toată lumea. Seismele au avut epicentrul în districtele Pazarcık, respectiv Elbistan și au afectat 10 provincii din Turcia, pe o suprafață de 100.000 km pătrați și o populație de 13,5 milioane de locuitori.

Regiunea în care s-au produs cele 2 cutremure, descrise drept „dezastrul secolului”, a fost foarte activă din punct de vedere seismic, deoarece este situată la granița plăcilor tectonice, iar suprafața pământului este acoperită cu o coajă subțire de rocă, spun seismologii pentru Anadolu Agnecy.

Pot apărea seisme purernice atât pe faliile din Anatolia de Nord, cât și pe cele din Anatolia de Est

Reputat geolog și seismolog, dr. Wendy Bohon reamintește faptul că cea mai mare parte din teritoriul Turciei se află pe placa anatoliană. Aceasta este de fapt o placă mică prinsă între alte plăci mari: „Placa arabă adiacentă celei anatoliene împinge în sus spre nord, ceea ce face ca placa anatoliană să se deplaseze spre vest. Această deplasare are loc de-a lungul faliei. Ambele cutremure au avut loc de-a lungul unuia dintre sistemele de falii numite falia din Anatolia de Est“.

Dr. Wendy Bohon precizează că în această regiune pot fi așteptate cutremure mari din cauza acestor sisteme de falii: „Acesta este un cutremur foarte mare. Această regiune se află pe o falie numită „falie de alunecare”. Acesta este un cutremur mare pentru acest tip de falie. Ne așteptăm să aibă loc cutremure de această magnitudine atât pe faliile din Anatolia de Nord, cât și pe faliile din Anatolia de Est pentru că sunt atât de lungi.

Cutremurul a fost perceput în toată lumea, spune dr. Bohon: „Da, acest cutremur a fost și el înregistrat (n.n. de aparate) în Groenlanda, în întreaga lume. Dar s-a simțit doar la câteva sute de kilometri în orice direcție.” Aceasta mai spune că adâncimea la care a fost simțit primul cutremur, „înseamnă că oamenii de la suprafață erau cam aproape de locul unde a avut loc cutremurul sub pământ. Acesta este unul dintre motivele pentru care cutremurul s-a răspândit pe o zonă largă”.

Cele două cutremure au fost legate între ele

Seismologii consideră că cele două cutremure sunt legate, deoarece primul cutremur a schimbat tensiunea în scoarță și a provocat al doilea cutremur. „Acum, ambele cutremure au propriile lor replici. Replicile sunt cutremure care au loc numai după un cutremur mare. Ele durează zile, săptămâni, ne putem aștepta să continue luni de zile”,  a declarat dr. Wendy Bohon, care mai spune că cele mai mari cutremure din lume au avut loc la granițele zonei de subducție.

„Aceste evenimente recente se încadrează în domeniul de aplicare al celor mai mari cutremure cu falie de alunecare din ultimul secole la nivel mondial. Cutremurele de-a lungul faliilor de alunecare sunt mai mici decât cutremurele din zona de subducție, dar totuși eliberează o cantitate incredibilă de energie. Cutremurul din Mongolia cu magnitudinea de 7,8 din 1999 și cutremurul de la Izmit cu magnitudinea 7,6 din 1999. Prin urmare, aceste evenimente recente se încadrează în domeniul de aplicare al celor mai mari cutremure cu falie de alunecare din secolul trecut la nivel mondial”, a concluzionat dr. Bohon.

Dr. Stephen Hicks: „Un cutremur deosebit de grav, deoarece s-a întâmplat la adâncime mică”

Seismolog la University College London, dr. Stephen Hicks atrage atenția asupra magnitudinii cutremurului și spune că după primii parametri, magnitudine, adâncime, locație s-a gândit imediat că e o situație rea.

„Acesta este un cutremur deosebit de grav, deoarece s-a întâmplat la adâncime mică. Aceasta înseamnă că tremuratul este foarte puternic pentru că atunci când undele seismice sau vibrațiile ajung la suprafață, nu există distanță suficientă pentru ca energia să se disipeze”.

La fel ca dr. Wendy Bonom, seismologul britanic spune că placa pe care se află Turcia pe plăcile anatoliene a trebuit să se deplaseze spre vest. Referitor la replicile care pot apărea în regiune, dr. Hicks a declarat că ne putem aștepta la mii, poate sute de mii de replici în următoarele săptămâni și luni. Vestea bună este că majoritatea vor fi mici și probabil nici măcar nu se vor simți. Cu toate acestea, încă există o posibilitate pentru replici mai mari.

Pe de altă parte, subliniind că rata de apariție a acestor replici va scădea exponențial în timp: „Ne-am putea aștepta ca cea mai mare replică să fie de 6,8 grade,” a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI: Cutremure devastatoare în Turcia. 7 zile de doliu național