UPDATE, 15 februarie

Proprietarul hotelului Isias, care s-a prăbușit în Adıyaman și a provocat moartea a zeci de persoane, Ahmet Bozkurt și fiul său Efe Bozkurt, au fost duși în arest.

***

Pierderile de vieți omenești sunt în creștere în urma celor două cutremure care au avut loc în Kahramanmaraș pe 6 februarie. Una dintre cele aproape 25.000 de clădiri distruse a fost cea a Hotelului Grand Isias din centrul orașului Adıyaman, unde numărul victimelor a depășit 60 de persoane, marea majoritate ghizi turistici.

43 de persoane care veniseră la cursuri în cadrul programului de formare aplicativă a Asociației Ghizilor Turistici (TUREB) se aflau cazate în hotel. Autoritățile spun că 28 de persoane și-au pierdut viața, alte 12 persoane au fost scoase în viață de sub dărâmături, iar 3 persoane încă sunt sub ruinele hotelului.î

Echipa de volei pentru gimnaziu a Ciprului de Nord a pierit sub dărâmături

La același hotel era cazată și echipa de volei pentru gimnaziu a Republicii Turce a Ciprului de Nord, formată din 35 de persoane. Din păcate, nu au fost găsiți supraviețuitori.

Vicepreședintele CHP, Onursal Adıgüzel, care a mers la Adıyaman după cutremur, a declarat că sunt informații că au fost peste 100 de persoane cazate în hotel în timpul cutremurului, dar aceste date nu au fost confirmate, cu toate că legea prevede că aceste informații orice hotelier trebuie să le raporteze Poliției în mod regulat.

Cine sunt proprietarii hotelului

Presa din Turcia arată că familia Bozkurt, care deține hotelul cu 10 etaje, este cunoscută pentru apropierea de principalul partid aflat la putere în Turcia, AKP.

Potrivit Registrului Comerțului, Mehmet Fatih Bozkurt este partener în compania Isias Otelcilik Turizm ve Taşımacılık İnşaat Ticaret Sanayi Anonim. Acesta a fost membru al Consiliului Local Adıyaman din partea AKP, în perioada 2014-2019.

Ahmet Bozkurt, care este membru al consiliului de administrație al companiei și este cunoscut drept „proprietarul hotelului” din oraș, este o persoană care susține deschis AKP. El a atras atenția opiniei publice când în campania electorală din 2018 a atârnat bannerul președintelui Tayyip Erdoğan pe clădirea Hotelului Isias, după ce fratele său mai mare, Mahmut Bozkurt, a candidat pentru un post de parlamentar din partea Partidul IYI. Ahmet Bozkurt este, de asemenea, membru al Înaltului Consiliu Consultativ TÜGVA din Adıyaman.

Efe Bozkurt, un alt membru al familiei, a fost membru al Comisiei de Economie și Afaceri Financiare a Filialei Tineretului AKP.

***

În data de 13 februarie, ora locală 12, conform datelor oficiale erau înregistrați 31. 643 morți.

Un comentariu la „Cutremur Turcia: Peste 60 de turiști morți sub ruinele unui hotel din Adıyaman

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.