Unul dintre locurile afectate de cutremurele din 6 februarie este și Muzeul de Arheologie Hatay, care găzduiește o moștenire istorică și culturală importantă. Deși muzeul nu a suferit vreo pagubă majoră, unele artefacte au fost avariate la scară mică.

Directorul Muzeului de Arheologie Hatay, Ayşe Ersoy, a declarat că deși există pagube, seismele nu au deteriorat niciunul dintre artefactele sau mozaicurile expuse. Multe artefacte au fost depozitate într-o zonă sigură, astfel încât să nu fie deteriorate de replici, susține directorul Muzeului de Arheologie Hatay.

3.763 de artefacte din vitrina muzeului au fost colectate și securizate în laborator. „Există mici crăpături și fracturi în câteva dintre lucrările noastre. Le vom restaura și le vom expune din nou.”

Statuia regelui Suppiluliuma

„Statuia regelui Suppiluliuma, lucrarea noastră foarte importantă, cunoscută întregii lumi, este complet în picioare. Până și piedestalul ei este încă în picioare. Sarcofagul nostru Antakya stă în picioare.Toate mozaicurile noastre sunt intacte”, a mai declarat Ayşe Ersoy.

În Muzeul de Arheologie Hatay s-au păstrat 210 panouri de mozaic de 3.500 de metri pătrați și 555 de artefacte din alte muzee.

Statuia regelui Suppiluliuma
Statuia regelui Suppiluliuma

Despre Muzeu

În noua sa clădire, Muzeul Arheologic Hatay este deschis vizitatorilor din anul 2014. În muzeu sunt expuse multe artefacte importante din paleolitic, neolitic, epoca bronzului, hitită, elenistică, romană, est romană, selgiucide și otomană.

Mai mult, întrucât suprafața totală a mozaicurilor expuse este de 3.250 m2, acesta deține și titlul de muzeul în care sunt expuse cele mai mari mozaicuri din lume. 

De asemenea, are o colecție bogată de monede din Antakya, una dintre cele mai faimoase din lume, care acoperă toate perioadele de timp.

Colecția bogată a muzeului este compusă din artefacte colectate din săpăturile care au avut loc în Antakya și în împrejurimi, în mare parte din perioada romană.

Broșura muzeului poate fi consultată AICI.

CITEȘTE ȘI: Un muzeu din Turcia, printre cele mai impresionante clădiri ale ultimilor 100 de ani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.