alianta nationala opozitia alegeri turcia

Alianța opoziției din Turcia este tentată de a lupta în campania electorală alături de HDP – Partidul Democrat Popular, care se confruntă cu o potențială interdicție pentru legăturile sale cu gruparea teroristă PKK.

Blocul de 6 partide (Alianța Națională), care și-a revenit cu greu după disputa publică legată de candidatul la alegerile prezidențiale, este dornic să atragă cât mai multe voturi. În acest context, o opțiune ar fi aceea de a lua alături în campania electorală și Partidul kurzilor, HDP, dar Partidul IYI se opune categoric.

Partidul IYI respinge alăturarea partidului kurzilor, HDP

La o zi după ce Alianța a lăsat deoparte diferențele și conflictele interne pentru a-l susține pe candidatul Kemal Kılıçdaroğlu (liderul CHP), Partidul IYI a respins orice posibilitate de alăturare a HDP, partid susținut de minoritatea kurdă din Turcia.

Președintele Partidului IYI, Meral Akșener, a declarat pentru postul TV Habertürk: „CHP poate avea discuții cu HDP. Toată lumea ar trebui să respecte relațiile cu celelalte partide politice, dar HDP nu se va putea alătura niciodată alianței și nu i se va da un minister dacă câștigăm”.

Partidul IYI este o formațiune politică naționalistă, despre care analiştii spun că ar evita sprijinul deschis pentru HDP, care este al treilea partid ca mărime din Parlament, fiind până acum exclus din coaliția opoziției.

În ultimele zile, liderul Partidului IYI, Meral Akșener a fost în centrul atenției din cauza refuzului de a îl nominaliza pe Kemal Kılıçdaroğlu drept candidat, motivând că primarii CHP din Ankara și Istanbul, sunt mai bine poziționați în sondaje. Propunerea ei a fost parțial acceptată, astfel că, în eventualitatea câștigării alegerilor, cei doi primari au acum poziții de vicepreședinți.

HDP a renunțat la propriul candidat la prezidențiale

Unul dintre copreședinții HDP, Mithat Sancar, a declarat că în urma seismelor devastatoare din sud-estul Turciei, partidul a renunțat la ideea de a-și prezenta propriul candidat la alegerile prezidențiale.

Meral Akșener a declarat că dacă în urma tensiunilor de zilele trecute CHP ar fi înlocuit partidul său, IYI, cu formațiunea kurzilor, HDP, ar fi respectat decizia, dar ar fi părăsit alianța opoziției „pentru totdeauna”. „Sunt de partea onestității și a deschiderii. Dacă CHP vrea dialog, îl poate avea, dar nu poate aduce revendicările HDP în fața alianței noastre, nici acum, nici după (alegeri)”, a declarat Meral Akșener.

Linia noastră roșie cu privire la HDP este aceeași ca a tuturor cetățenilor turci: respectul pentru integritatea legii, pentru primele patru articole din Constituția Turciei și accentul pus pe unitate și solidaritate”, a mai spus Akșener.

Candidatul opoziției la alegerile prezidențiale evită o poziție fermă

Copreședintele HDP, Mithat Sancar, și-a exprimat încă de luni deschiderea pentru discuții legate de sprijinirea candidatului opoziției la prezidențiale.

Un înalt oficial al Alianței Naționale a declarat pentru Reuters că „Sprijinul HDP este extrem de critic” și că ar putea submina sprijinul electoral din altă parte.

Întrebat într-o conferință de presă dacă va face un acord cu HDP, candidatul opoziției la prezidențiale, Kemal Kılıçdaroğlu, a evitat întrebarea, spunând în schimb că va călători în zona afectată de cutremur pentru a patra oară.

De asemenea, au apărut opinii conform cărora sprijinul public al HDP, care are susținerea kurzilor, ar putea reduce cu 5 procente voturile din partea Partidului IYI și cu 2-3 procente voturile din partea CHP. Conform celor mai recente sondaje, lupta va fi strânsă la alegerile din 14 mai, astfel încât probabil că nimeni nu își va asuma un asemenea risc.

„Trebuie găsit un echilibru foarte fin aici. În caz contrar, ar putea exista un preț de plătit. Voturile câștigate de la HDP pot fi egalate de cele pierdute în alianță”, a spus un alt oficial al alianței opoziției.

Unul din liderii kurzilor a trimis o scrisoare deschisă din pușcărie

Formațiunea kurzilor din Turcia, HDP, are în acest moment aproximativ 10% susținere la nivel național.

Celălalt copreședinte, Selahattin Demirtaș, aflat în prezent în închisoare, a cerut printr-o scrisoare deschisă liderului Partidului IYI să susțină colaborarea cu partidul kurzilor, pentru a avea și din partea HDP susținerea candidatului la alegerile prezidențiale.

Conform publicației Daily Sabah, HDP este deja considerat un „partener ascuns” în alianța opoziției, din cauza încercărilor anterioare ale CHP de a-și atrage alegătorii kurzi și de a purta „discuții informale”.

Scrisoare deschisă HDP alegeri Turcia

Scrisoare deschisă HDP alegeri Turcia

Scrisoare deschisă HDP alegeri Turcia

Scrisoare deschisă HDP alegeri Turcia

„Cutremurul nu a slăbit guvernul atât de mult pe cât se aștepta opoziția”

Cel mai recent sondaj de opinie publicat în Turcia, realizat de compania ALF, indică faptul că, în ciuda dezastrului provocat de seismele din 6 februarie, sprijinul public pentru președintele Recep Tayyip Erdoğan și pentru partidul său, AKP nu a scăzut extrem de mult.

sondaj alegeri Turcia, 6-7 martie 2023
sondaj alegeri Turcia, 6-7 martie 2023

Opoziția nu a putut să-și mărească sprijinul din cauza eșecului de a-și anunța candidatul la președinție și de a prezenta un plan concret de reconstrucție a provinciilor distruse de cutremur. „Cutremurul nu a slăbit guvernul atât de mult pe cât se aștepta opoziția”, a declarat pentru Reuters, Özer Sencar, șeful companiei de sondaje Metropoll.

Președintele Erdoğan, impresie bună când a recunoscut neajunsurile

După dezastrul care a ucis peste 45.000 de oameni și a lăsat 1 milion de persoane fără adăpost, guvernul turc a fost criticat pentru că a fost lent și inadecvat în eforturile de căutare și salvare. O altă critică a fost aplicarea laxă a standardelor de siguranță ale clădirilor.

Recunoașterea președintelui turc că „au existat neajunsuri” în primele zile și promisiunea de a reconstrui rapid casele demolate au lăsat o impresie pozitivă asupra electoratului.

„Când are loc un astfel de dezastru, vedem reacții psihologice la adresa guvernului timp de câteva zile. Oamenii rămân aproape de oricine promite că va face ceva”, a declarat pentru Euronews, Mehmet Ali Kulat.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024