
Dacă intenționați să faceți un circuit turistic în Turcia, includeți și orașul Yozgat, cunoscut anterior ca Bozok. Este situat în centrul Anatoliei Centrale, la 217 kilometri de capitala Ankara. Yozgat trebuie vizitat pentru natura sa nealterată, pentru frumusețile naturale, pentru oamenii primitori, pentru valorile istorice, culturale și pentru izvoarele termale.
Provincia este bogată în izvoare termale și ape tămăduitoare și se spune că apele din Sarıkaya, Karadikmen, Yerköy și Yeșilova sunt bune pentru reumatism, tract biliar, boli intestinale, tract urinar, boli de piele și ginecologice.
Tot în Yozgat, puteți vizita Moscheea Çapanoğlu, orașul subteran al Castelului Çeşka, orașul antic Kerkenez Pteria, biserica Akdağmadeni, castelul Behramşah.
Nu în ultimul rând, cei care vin în Yozgat nu pleacă fără să mănânce celebrul kebab din regiune.

Izvoarele Termale Sarıkaya
La 77 de kilometri sud-est de Yozgat, se găsesc apele termale din centrul districtului Sarıkaya. Acestea fac parte din grupa apelor oligometalice care conțin fluor și au o temperatură de 48°C. De fapt, temperatura apei la intrarea în spa este de 48°C, dar după repaos, apa are o temperatură 38-40°C.
Boli tratate în Izvoarele Termale Sarıkaya
În urma analizelor efectuate de Ministerul Sănătății, apele termale au efecte benefice în tratamentul suportiv și complementar, sub supraveghere medicală, în dureri sciatice, boli ginecologice, dureri spastice, efect spasmolitic asupra ureterului, litiaza hepatică și a vezicii biliare, boli de piele.
În cadrul izvoarelor termale Sarıkaya, există un hotel termal de 3 stele, cu certificat de funcționare al Ministerului Turismului din Turcia și o unitate de cazare cu certificat al autorităților locale.
Izvoarele termale Sarıkaya sunt, de asemenea, foarte importante din punct de vedere istoric. În centrul spa se află ruine istorice din perioada romană. Se spune că exista un oraș antic numit „Basilica Therma (Aqua Sarvenae)” care aparținea perioadei romane și se știe, în urma cercetărilor, că acest loc a fost un important centru balnear în perioada antică.
Legenda izvoarelor termale
Circulă și o legendă, potrivit căreia fiica unuia dintre regii romani care locuia în zona Kayseri s-a îmbolnăvit de o boală gravă. Regele își duce fiica la mulți medici, dar nu exista niciun leac. Boala fetei progresa zilnic, astfel că la un moment dat nu a mai putut merge. Astăzi, boala fetei se numește reumatism.
La un moment dat, în zonă s-a format un mic iaz unde apa era fierbinte, iar ca ultimă soluție, regele și-a trimis fetița să viziteze locul. Copila împreună cu alți prieteni s-au jucat în noroiul și apa fierbinte, iar de la o zi la alta situația ei începea să se îmbunătățească. Genunchii deveneau flexibili și a început să meargă din nou. Atunci, regele a construit un bazin de marmură, înconjurat de pietre mari și a format un oraș în jurul acestui bazin. Numele fiicei regelui a fost dat acestui nou oraș -„Öper” sau „Hoperi”, dar apoi a fost distrus de un cutremur și în urma lui au rămas doar băile.

Parcul Național Yozgat Çamlık
Parcul Național Yozgat Çamlık are o suprafață de 264 de hectare și din 1958 este primul parc național al Turciei. Pe lângă speciile de animale cunoscute în Anatolia Centrală, până în 1992 aici a fost văzut Vulturul Auriu, cunoscut și sub numele de Vulturul Alb.
A fost declarat parc național pentru a proteja și promova aproape 30 de specii de plante endemice, iar conform unui studiu realizat în anul 1982, acest parc deține o specie de pin negru veche de 400-500 de ani numită pin caucazian. Această specie de pin se găsește doar în Çamlık din Turcia.
Tot aici se regăsesc 212 specii de plante din 43 de familii și 144 de genuri, inclusiv aproape 30 de specii endemice. Din acest motiv, în Parcul Național Yozgat Çamlık există și un potențial turistic botanic.
Cei care vin în oraș au posibilitatea de a campa și de a sta în Parcul Național Çamlık.
Valea Kazankaya
Iubitorii de rafting și alpinism merg în canionul din Valea Kazankaya, care atrage atenția prin natura virgină, loc în care se pot vedea mai multe specii de diferite animale, precum vulpi și vidre. Totodată, pădurile Akdağ și izvoarele reci sunt un loc frumos pentru picnic.


Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.