cereale

Turcia și Rusia au ajuns la un acord pentru a livra gratuit cereale către țările africane, a declarat vineri președintele Recep Tayyip Erdoğan, anunță Daily Sabah. Propunerea a venit după ce Rusia și-a reluat miercuri participarea la acordul pentru „culoarul cerealelor” intermediat de ONU și Turcia, punând astfel capăt celor patru zile de necooperare a Rusiei.

Președintele turc spune că în cadrul convorbirii telefonice cu președintele rus, inițiativa i-a aparținut lui Vladimir Putin, astfel că următoarele transporturi de cereale vor merge către țări ca Djibouti, Somalia și Sudan.

Vladimir Putin a lăudat eforturile de mediere ale Turciei și a declarat că va aplica un tratament preferențial Turciei, deoarece a avut o poziție neutră în conflictul Rusia-Ucraina.

Avertismentul Turciei asupra penuriei de alimente

Președintele Erdoğan a avertizat vineri cu privire la gravitatea penuriei de alimente și a cerut să fie aplicate măsuri pentru ca cerealele și îngrășămintele să fie trimise în țările subdezvoltate, în special din Africa.

Acest lucru este, de asemenea, în concordanță cu îngrijorarea Rusiei că, de când a fost încheiat acordul pentru transportul cerealelor, cea mai mare parte a cerealelor exportate a ajuns în țările bogate.

„Nu se face niciun efort pentru a pune capăt acestor tragedii”, a subliniat Erdoğan. „Vrem ca navele cu cereale să ajungă în toate țările de care au nevoie, în special în Somalia, Djibouti și Sudan, care se confruntă cu crize alimentare grave și foamete”, a mai spus acesta, anunță presa turcă.

De asemenea, președintele turc a propus ca subiectul să fie abordat și la următorul summit G-20, din Indonezia.

Germania a cerut Rusiei să nu renunțe la acordul cerealelor

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut vineri lui Vladimir Putin să prelungească Acordul cerealelor, pentru a evita criza foametei.

„Îl îndemn pe președintele rus să nu refuze prelungirea acordului cerealelor, care se încheie în câteva zile”, a declarat Scholz reporterilor într-o vizită la Beijing, citat de Daily Sabah.

„În ultimele zile, cred că lumea a ajuns să înțeleagă și să aprecieze importanța Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, a declarat Scholz. „Pentru oprirea crizei alimentare. Pentru reducerea prețurilor și a presiunilor asupra oamenilor din întreaga lume. Pentru reducerea riscurilor de foamete, sărăcie și instabilitate,” a mai spus acesta.

ONU cere eliminarea barierelor pentru exporturile rusești

Secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a menționat că pentru derularea Acordului pentru „culoarul cerealelor” ar trebui eliminate barierele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte.

Guterres a spus că sunt necesare eforturi concertate pentru a aborda urgent criza pieței globale a îngrășămintelor, îndemnând la utilizarea deplină a capacității de export rusești esențiale în acest scop.

„Prețurile mari la îngrășăminte îi afectează deja pe fermierii din întreaga lume. Nu putem permite problemelor globale de accesibilitate a îngrășămintelor să se transforme într-o penurie globală de alimente”, a spus el.

Acordul pentru „culoarul cerealelor” urmează să fie reînnoit în data de 19 noiembrie.

Un comentariu la „Turcia și Rusia livrează gratuit cereale în țările africane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.