pret locuințe scumpiri Istanbul permis sedere an aerial shot of the city of istanbul

Istanbul este un oraș magnific care se află pe două continente, despărțite de strâmtoarea Bosfor. În cazul în care plănuiți să îl vizitați pentru prima dată, iată care sunt principalele repere, pentru o excursie de weekend.

Istanbulul are două aeroporturi, unul în partea europeană, celălalt în partea asiatică. Cert este că rețeaua de transport în comun de la oricare dintre aceste aeroporturi vă ajută să ajungeți rapid în partea turistică a metropolei.

Reamintim că în timpul șederii la Istanbul, este recomandat să circulați cu transportul în comun, folosind Istanbul Kart. Achiziția acestuia se face cu ușurință fie din aeroport, fie de la oricare dintre centrele aflate în cele mai importante stații de tranzit, cum ar fi Sultanahmet sau Eminönü.

Piața Taksim și Istiklal Caddesi

Prima zi la Istanbul o puteți începe în Piața Taksim. Aici veți fi atrași de o stradă pietonală, Istiklal Caddesilungă de aproximativ 1,6 kilometri, cu multe magazine, cafenele, patiserii, restaurante, pub-uri, cluburi, precum și librării, cinematografe, galerii de artă și muzee. Strada este celebră și pentru faimosul său tramvai roșu.

Dacă sunteți în căutarea unor lucruri autentice, vă recomandăm Çiçek Pasaji, cunoscut cândva ca loc de întâlnire pentru poeții, scriitorii și artiștii turci. Astăzi, pasajul are cafenele, piață de pește proaspăt și legume, precum și suveniruri.

Fie că sunteți în căutarea unui loc pentru a lua micul dejun, prânzul, ceva rapid sau un desert, această zonă are de toate, de la bucătăria tradițională turcească precum kebab, künefe, baklava, chiftele, lahmacun, înghețată, börek etc., până la localuri care oferă preparate din bucătăria asiatică, italiană și internațională.

Turnul Galata

La capătul Istiklalului se ridică Turnul Galata, unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Istanbulului. Este un turn medieval de piatră, cu nouă etaje, 66,90 metri înălțime, ceea ce a făcut ca în timpul expansiunii coloniei genoveze din Constantinopol să fie cea mai înaltă clădire din Istanbul. Lângă Turnul Galata se întinde Podul Galata, cu restaurante pescărești în partea de jos, fiind o alegere excelentă pentru cina la malul mării. La lăsarea serii, vă recomandăm să explorați viața de noapte din Beyoĝlu.

Moscheile celebre ale Istanbulului

Un alt reper care nu trebuie ratat într-un weekend la Istanbul este orașul vechi, Cornul de Aur. Punctul natural de plecare este magnifica moschee Hagia Sophia, o fostă biserică ortodoxă din epocă bizantina. Deși acum este în reparații, lista ar fi trebuit să continue cu Moscheea Albastră. Însă puteți alege cea de-a doua moschee ca mărime din oraș și una dintre cele mai cunoscute atracții din Istanbul, la vest de Podul Galata: Moscheea Süleymaniye. Moscheea a fost construită de geniul arhitecturii, Mimar Sinan, la ordinul lui Suleyman Magnificul.

Palatul Topkapı

Următoarea oprire ar trebui să fie palatul Topkapı, fostă reședință oficială a sultanilor otomani timp de aproape 400 de ani. Palatul este, de asemenea, un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Fiecare parte a locației prezintă incredibila artă islamică, relicve sfinte și istorie. Are o grădină imensă, care include și magazine de cafea și muzee.

Grand Bazar

În mod evident, pentru a experimenta esența stilului de viață tradițional din Istanbul, trebuie să vizitați vechile bazaruri. Mai întâi, ajungeți la Grand Bazar, care este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume care găzduiește peste 3000 de magazine. La o primă vizită, acest loc ar putea fi perceput ca un labirint, însă puteți găsi practic orice doriți, de la haine, accesorii, bijuterii până la ustensile, covoare, suveniruri etc. Urmează Bazarul de Mirodenii, o piață formată din 85 de magazine care vând condimente, delicii turcești și alte dulciuri, bijuterii, suveniruri, fructe uscate și nuci.

Plimbare pe Bosfor și partea apuseană

După ce ați vizitat câteva dintre atracțiile din partea europeană, este timpul să vă bucurați de o plimbare pe Bosfor și să explorați partea asiatică.

De altfel, experiența esențială a Istanbulului este o plimbare pe Bosfor.

Cu un feribot de la Karaköy la Kadıköy, folosind Istanbul Kart, vă puteți bucura de o priveliște excepțională.

În Kadıköy puteți petrece ceva timp la cumpărături sau pur și simplu relaxându-vă într-una dintre numeroasele patiserii, cafenele și librării. De asemenea, vă puteți plimba cu tramvaiul Nostalgic, care face legătura între Kadıköy și Moda.

Cu un taxi puteți ajunge în Üsküdar, cândva o colonie greacă, cunoscut pentru numeroasele sale moschei frumoase, fântâni, conace și palate pe malul apei. Referitor la acestea din urmă, lista e lungă, dar puteți reține Casa Ostrorog („Contar Ostrorog”), Conacul Edib Efendi, Moscheea Mihrimah Sultan, Palatul Beylerbeyi etc.

La 200 de metri de coasta Üsküdar, pe o mică insuliță, se înalță imaginea emblematică a Turciei de astăzi, care este, de asemenea, în renovare în această perioadă: Turnul Fecioarei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.