culoar cereale

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri seară că Rusia susține din nou „culoarul cerealelor”, în urma garanției din partea Ucrainei că aceasta nu va folosi în scopuri militare coridorul alocat pentru transporturile de cereale.

După întâlnirea sa cu Consiliul de Securitate al Rusiei, președintele Vladimir Putin a vorbit despre acordul pentru transporturile de cereale din Ucraina, în care Rusia este din nou implicată, în urma inițiativelor diplomatice ale Turciei.

Președintele rus spune că va aplica un tratament preferanțial Turciei, deoarece a avut o poziție neutră în conflictul Rusia-Ucraina. „Rusia va continua să furnizeze Turciei cereale din Ucraina, datorită neutralității sale și a președintelui Recep Tayyip Erdogan”, a declarat Vladimir Putin.

În viitor, Rusia nu va împiedica transporturile din Ucraina către Turcia, chiar dacă se va retrage din acord, deoarece Turcia, prin președintele Recep Tayyip Erdogan, a avut o poziție neutră în conflicul Rusia-Ucraina. „În acest sens, nu avem nici cea mai mică îndoială și vom continua să cooperăm cu Turcia în toate circumstanțele”, a mai precizat Vladimir Putin.

Explicând că Ucraina a folosit coridorul umanitar desemnat transporturilor cerealelor pentru a ataca navele rusești, Putin a precizat: „Prin urmare, ne-am suspendat participarea la acordul de cereale. Am cerut garanții de la Ucraina că un astfel de eveniment nu va avea loc în viitor.

Președintele rus a declarat că situația a devenit clară în urma eforturilor de mediere ale Turciei și că Ucraina a oferit garanțiile solicitate de Rusia.

Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din acord în cazul încălcării garanțiilor acordate de Ucraina”, a mai spus Putin, care a a subliniat că, dacă Rusia se retrage din acord, este gata să trimită cantitatea de cereale expediată din Ucraina către țările sărace.

R.T Erdoğan: „Până acum nu am avut o abordare negativă nici de la domnul Putin, nici de la domnul Zelenski

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă seara trecută cum s-au derulat dialogurile cu Putin și Zelenski pentru redeschiderea „culoarului cerealelor” președintele Erdogan a declarat: „Până acum nu am avut o abordare negativă nici de la domnul Putin, nici de la domnul Zelenski. Toate au fost pozitive.”

Președintele turc spune că l-a sunat marți pe președintele rus Putin și că miercuri la ora 12:00 coridorul pentru cereale a fost redeschis. De asemenea, transporturile vor fi direcționate către țări ca Djibouti, Somalia, Sudan, unde „oamenii mor de foame”. „Dacă există o problemă în țările subdezvoltate, altele decât țările africane, vom efectua transport și către aceste țări.”

Un comentariu la „V. Putin: Rusia nu va bloca furnizarea de cereale către Turcia, „datorită neutralității sale”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.