cereale

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat astăzi că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a Acordului pentru „culoarul cerealelor” la Marea Neagră.

„Ca urmare a discuțiilor găzduite de Turcia, Acordul privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră a fost prelungit cu 120 de zile începând cu 19 noiembrie 2022, în conformitate cu decizia luată între Turcia, Națiunile Unite, Federația Rusă și Ucraina”, a declarat președintele Erdoğan. Acesta a mulțumit secretarului general ONU, Antonio Guterres, președintelui rus Vladimir Putin și președintelui ucrainean Volodymr Zelenski „pentru disponibilitatea lor de a prelungi acordul”.

Adresându-se reporterilor la întoarcerea de la summitul G-20, președintele Erdoğan a spus că rolul Ankarei de mediere în conflictul Rusia-Ucraina, de la schimbul de prizonieri până la acordul cu cereale, a fost foarte apreciat de comunitatea internațională.

11 milioane de tone de cereale, transportate în ultimele 4 luni

Exportul a peste 11 milioane de tone de cereale în ultimele patru luni a arătat importanța Acordului de la Istanbul pentru securitatea alimentară globală, a mai spus președintele turc. Pe fondul creșterii prețurilor la alimente, Turcia a discutat cu Rusia referitor la trimiterea gratuită a cerealelor în mai multe țări africane, precum Mali, Djibouti, Sudan și Somalia.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a anunțat pe Twitter că Națiunile Unite și Turcia rămân garanții inițiativei. „Am făcut un apel oficial la parteneri cu o propunere de a prelungi Inițiativa cu 1 an și de a include portul Mykolaiv în ea. De asemenea, este important să se asigure funcționarea eficientă a Centrului Comun de Coordonare. Transmitem propunerile noastre pentru rezolvarea problemelor existente”, a mai scris el.

De asemenea, Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat ulterior prelungirea acordului cu 120 de zile.

ONU va înlătura obstacolele din calea exporturilor din Rusia

Secretarul general al ONU a declarat joi că salută acordul tuturor părților de a extinde acordul cu cereale la Marea Neagră pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei din porturile sale din sudul Mării Negre.

Guterres a spus că O.N.U. a fost, de asemenea, „pe deplin angajat să înlăture obstacolele rămase în calea exportului de alimente și îngrășăminte din Federația Rusă” – o parte a acordului pe care Moscova îl consideră critic.

Până în prezent, au fost expediate aproximativ 11,08 milioane de tone de produse agricole, inclusiv 4,5 milioane de tone de porumb. Transporturile de grâu au ajuns la 3,2 milioane de tone, ceea ce înseamnă 29% din total. Alte mărfuri livrate includ rapiță, ulei de floarea soarelui, făină de floarea soarelui și orz.

Cele trei porturi implicate în acord – Odesa, Cernomorsk și Yuzhny – au capacitatea combinată de a transporta aproximativ 3 milioane de tone pe lună. Ucraina dorea să includă porturile din sudul regiunii Mykolaiv, care asigurau 35% din exporturile de alimente ucrainene înainte de invazia Rusiei. Mykolaiv a fost al doilea cel mai mare terminal de cereale al Ucrainei, conform datelor de expediere din 2021, astfel încât adăugarea sa ar permite transportul unui volum mult mai mare de cereale și semințe oleaginoase.

Solicitările Rusiei pentru „acordul cerealelor”

Rusia a declarat anterior că acordul său de a prelungi acordul cu cereale la Marea Neagră depinde de sprijinul pentru exporturile proprii de cereale și îngrășăminte. Rusia este un mare producător agricol și cel mai mare exportator mondial de grâu.

Printre cererile sale, se crede că Rusia dorește ca Occidentul să ușureze restricțiile asupra creditorului agricol de stat Rosselkhozbank, o mișcare care ar trebui să contribuie la facilitarea mai multor exporturi rusești.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.