alegeri Turcia

Astăzi în Turcia au fost publicate rezultatele unui sondaj electoral realizat de ORC Research, în perioada 1-4 noiembrie, pe un eșantion de 3.420 de persoane. La întrebarea „Pentru ce partid ați vota dacă ar fi alegeri generale în această duminică?”, distribuția răspunsurilor este următoarea: AKP, partidul condus de președintele Erdogan ar fi votat de 30,4%, CHP (principalul partid de opoziție) – 24%, Partidul IYI – 17,6%, HDP – 7,2%, MHP – 6,5%, restul alte partide.

La repartizarea voturilor în funcție de alianțe, 41,6% au răspuns că ar vota cu alianța opoziției (Alianța Națiunii), iar 36,9% ar vota cu actuala alianță de la guvernare (Alianța Populară).

Rezultat sondaj electoral Turcia
Rezultat sondaj electoral Turcia

Context

„Alianța Națională”, sau MİLLET, este o alianță electorală din Turcia, formată în 2018 pentru a participa la alegerile generale. Alianța a fost lansată oficial la 5 mai 2018 de către cele patru partide de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), Partidul IYI, Partidul Saadet (Fericirii) și Partidul Democrat.

„Alianța Populară”, sau CUMHUR, este o alianță electorală formată la 20 februarie 2018 între Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, partid prezidat de Recep Tayyip Erdogan) și Partidul Mișcarea Naționalistă (MHP). Aceasta este alianța care se află la putere în Turcia.

AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării) este un partid politic care a fost fondat la 14 august 2001 sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan și se află la putere de 20 de ani. Partidul își definește ideologia politică drept „democrație conservatoare”. AKP este cel mai mare partid din Marea Adunare Națională a Turciei, la alegerile din 2018 câștigând 285 din 600 de locuri de parlamentari, cu 42,6% din voturi.

CHP (Partidul Popular Republican) este principalul partid de opoziție și cel mai vechi partid politic din Turcia, fondat de Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte și fondator al Republicii Turce moderne. Partidul este citat drept partidul fondator al Turciei moderne. CHP se descrie ca un „partid social-democrat modern, care este fidel principiilor și valorilor fondatoare ale Republicii Turcia”. Logo-ul său este format din cele șase săgeți, care reprezintă principiile kemalismului: republicanism, reformism, laicism (laicitate/secularism), populism, naționalism și etatism. Este reprezentat în Marea Adunare Națională de 135 de parlamentari.