
O femeie de 34 de ani din Bridgend, Marea Britanie, se află în spital de 5 luni de zile, după ce a suferit o intervenție chirurgicală de micșorare a stomacului în Turcia, conform BBC.
Femeia spune că a fost atrasă de o ofertă pentru acest tip de intervenție, fiind vorba de o reducere de preț, însă regretă în fiecare zi decizia de a se opera. Catalogând experiența ca fiind cea mai proastă din viața ei, Emma spune că medicii din Marea Britanie o avertizaseră că ar putea deveni una dintre persoanele care pleacă în străinătate pentru o operație ieftină și se întorc cu complicații post-operatorii.
Presa britanică spune că nu e singurul caz de acest gen și că sunt mulți cei care după intervenții chirurgicale în străinătate se întorc acasă cu complicații majore.
Povestea Emmei și a celor 15 săptămâni de spitalizare
Emma, mamă a 3 copii, s-a operat în Istanbul în luna aprilie, însă la scurt timp după operație, într-o noapte „s-a simțit inconfortabil și se chinuia să respire”. După primele consultații în regim de urgență, medicii nu au identificat cauza agravării stării de sănătate. După investigații mai laborioase au găsit în cele din urmă cauza complicațiilor prost-operatorii.
Pacienta spune că pe parcursul a 15 săptămâni de spitalizare, unitatea medicală din Turcia a fost în contact constant cu medicii britanici, însă cu toate acestea, nu ar mai repeta intervenția sub nicio formă.
Chirurgul Andrew Beamish, medic în cadrul Institutului de chirurgie metabolică și a obezitate din cadrul Spitalul Morriston, spune că sunt mulți pacienți care se întorc după acest tip de operație cu „complicații majore și care pun viața în pericol”. Explicația este legată de costul acestor intervenții, care de exemplu la centrul la care lucrează, singurul din Țara Galilor care oferă această intervenție chirurgicală, costă peste 12.000 de lire sterline, iar în străinătate se poate face cu 3.000 de lire sterline.
Medicul britanic mai spune că acest tip de intervenție chirurgicală trebuie să fie „un instrument care este folosit ca parte a unui program întreg de management al greutății”, deoarece obezitatea afectează fiecare organ din corpul bolnavului.
Problema, lipsa îngrijirii adecvate post-operatorii
Cadrele medicale atrag atenția că după acest tip de intervenție pacienții sunt externați mult presa repede. Astfel, după maxim o săptămână de la operație, aceștia se întorc în țările lor.
„Nu există o îngrijire ulterioară reală – pentru acest tip de tratament aveți nevoie de psihologi, dieteticieni specialiști, deoarece veți mânca complet diferit și nu puteți mânca același volum de mâncare”, a declarat dr. Beamish pentru BBC.
Acest caz nu este singurul despre care vorbește presa britanică, fiind semnalate și situațiile altor paciente care au trecut prin aceeași experiență în spitalele din Istanbul.
Multe femei spun că au luat decizia după ce au văzut în mediul online experiențele unora care declarau că au avut „rezultate uimitoare” după o operație de acest gen.
O altă femeie povestește pentru BBC că după operația din luna mai a plecat de la Istanbul cu medicamente și un prospect de îngrijire ulterioară. Consultantul și dieteticianul din Turcia erau oricând disponibili pe WhatsApp. însă nu e suficient acest lucru. La 6 zile de la operație, când era înapoi în Țara Galilor, femeia a simțit dureri în spate și în umăr și nu și-a putut ridica copilul din cărucior. A fost internată de urgență, iar din luna mai încă este internată în spital.
Nu toate intervențiile din spitalele din Turcia sunt nereușite
Presa britanică punctează faptul că nu toate intervențiile de micșorare a stomacului făcute în Turcia sunt nereușite.
Medicii britanici îi sfătuiesc însă cu insistență pe pacienții care intenționează să efectueze operații bariatrice sau alte tipuri de intervenții chirurgicale în străinătate să își cerceteze cu atenție opțiunile.
„Am văzut un număr tot mai mare de pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică în străinătate, fiind lăsați cu complicații grave care necesită o intervenție chirurgicală suplimentară în Marea Britanie. Uneori, acest lucru s-a datorat lipsei de urmărire post-operatorie”, spune un medic galez, dr Ahmed Ahmed.
De asemenea, autoritățile galeze le recomandă celor interesați de intervenții medicale în străinătate să verifice unitățile medicale, să le ceară medicilor calificările, să întrebe despre complicații și efecte secundare și, dacă este posibil, să vorbească și cu alte persoane care au fost tratate în același spital.
Context
Chirurgia pentru pierderea în greutate, numită și chirurgie bariatrică sau metabolică, este uneori folosită ca tratament pentru persoanele care sunt obeze. În urma intervenției, se poate pierde semnificativ în greutate și se pot elimina astfel cauzele unor boli ca diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială.
Turismul medical în Turcia
Turiștii străini care vin în Turcia pentru intervenții medicale optează frecvent pentru operații de micșorare a stomacului, operații estetice, transplant de păr, chirurgie cardiacă, ortopedie, oncologie, sănătate dentară și fertilizare in vitro.
În sprijinul celor interesați de servicii medicale în Turcia, a fost lansată o platformă privată destinată turismului medical. Inițiativa aparține unor profesioniști turci din domeniul sănătății, informaticii și marketingului digital, care s-au grupat sub cupola – „Health in Everywhere”.
Oferta medicală poate fi consultată AICI.