Turcia ocupă locul 3 la nivel mondial cu 7,6% din suprafețele de gutui plantate, după China (55,2%) și Iran (7,7%).

Potrivit informațiilor întocmite din datele Ministerului Agriculturii și Pădurilor din Turcia, suprafețele plantate de gutui la nivel mondial au crescut în ultimii 5 ani cu 13,6%, iar în perioada 2019-2020 au ajuns la 93.699 de hectare.

89% din exportul mondial de gutui este realizat de 5 țări: Turcia, Olanda, Spania, Grecia și Austria. Dintre acestea, Turcia este cel mai mare exportator de gutui din lume, cu o cotă de 41,4%.

Export de gutui în valoare de 13 milioane de dolari

În sezonul 2019-2020, Turcia a exportat 16.333 de tone de gutui, cu o valoare de 13 milioane de dolari.

Ocupând locul al doilea după Turcia la exporturile mondiale de gutui, cu o pondere de 24%, prin ambalarea fructelor și utilizarea eficientă a canalelor de comercializare, Olanda exportă gutui pe care le importă din diverse țări, inclusiv din Turcia, fără să fie producător. Austria, care avea în 2019 o cotă de 6,2% din exporturile mondiale de gutui, urmează aceeași cale.

La importuri de gutui, Rusia ocupă primul loc, cu o cotă de 19%.

60% din producția de gutui a Turciei, realizată în provincia Sakarya

În Turcia, 80% din producția de gutui a fost realizată în provinciile Sakarya, Bursa, Denizli, Bilecik, Çanakkale, Isparta și Amasya. Aproape 60% din producția de gutui este realizată în districtul Geyve din Sakarya. Gutuile cultivate aici sunt preferată de consumatori datorită structurii suculente și dure, dar și a echilibrului gustului în raportul zahăr-acid.

Președintele Camerei de Agricultură din localitatea Geyve (provincia Sakarya), Süleyman Pınar, a declarat pentru publicația Sozcu că Geyve a fost declarată „capitala gutuiului”. Acesta spune că deși producția de gutui în China este foarte mare, la randament Turcia e pe primul loc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024