turcia președintele Erdogan

Eforturile președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în negocierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, precum și crearea unui culoar al cerealelor din Ucraina către restul lumii nu au rămas neobservate. Un fost oficial american a declarat că președintele Erdoğan merită să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

Fostul subsecretar american al Apărării, Dov S. Zakheim, apreciază semnarea Acordului cerealelor 

Într-un articol pentru site-ul de știri The Hill, fostul subsecretar american al Apărării, Dov S. Zakheim, spune că politicile interne autoritare ale președintelui Turciei fac improbabil ca acesta să beneficieze de întreaga atenție a Comitetului Nobel, dar cu siguranță merită cel puțin să fie nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Articolul integral poate fi citit AICI.

Dov S. Zakheim amintește că președintele Erdoğan, lucrând alături de Națiunile Unite, a reușit să încheie un acord între Rusia și Ucraina care să permită transportul de cereale din porturile ucrainene prin Marea Neagră.

Nu trebuie uitat că de la începutul războiului Rusia-Ucraina, 22 de milioane de tone de cereale fuseseră blocate în Ucraina și că au existat neînțelegeri între Moscova și Kiev cu privire la curățarea minelor din Marea Neagră. „Ca urmare a impasului, prețurile internaționale la alimente au crescut vertiginos și milioane de oameni au fost amenințați de foamete, creând perspectiva unei alte migrații în masă către Europa”, spune Dov S. Zakheim, care consideră că “acordul este literalmente un salvator de vieți”.

Nu poate exista nicio îndoială că acordul de cereale reprezintă un triumf major pentru președintele turc”, a spus Dov S. Zakheim.

Context

Turcia, Națiunile Unite, Rusia și Ucraina au semnat săptămâna trecută la Istanbul un acord pentru redeschiderea a trei porturi ucrainene – Odesa, Chornomorsk și Yuzhny – pentru exporturile de cereale blocate de luni de zile din cauza războiului Rusia-Ucraina.

Conform acordului, la Istanbul a fost înființat un centru comun de coordonare pentru a efectua inspecții la intrările și ieșirile din porturi și pentru a asigura siguranța rutelor.

În urma acordului inovator privind exporturile de cereale, ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat recent că „acum este timpul să ne concentrăm pe intermedierea unui încetări a focului” între Rusia și Ucraina. Acesta mai spune că dacă acordul este implementat cu succes, „ar putea cu adevărat să sporească încrederea între Rusia și Ucraina”.

Acesta nu este doar un proces care trebuie desfășurat la nivelul miniștrilor de externe”, a adăugat ministrul turc de externe, exprimând disponibilitatea Turciei de a găzdui și de a media discuțiile dintre Rusia și Ucraina pentru o pace durabilă.

Menținând ușa deschisă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, Turcia a fost lăudată pentru rolul său de lider în aducerea țărilor la negocieri pentru a se îndrepta către un acord de pace, inclusiv la întâlnirea din Antalya.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.