INGREDIENTE:

120 g unt la temperatura camerei
1,5 pahar de zahăr tos
2 ouă
200 g (1+ 1/4 pahar) făină
1 pachet de praf de copt
1 pachet de zahăr vanilat
puțină sare
1/2 linguriță nucșoară rasă
1 linguriță scorțișoară pudră

Pentru compoziția cu mere:
2 mere mari
2 linguri de unt
o mână de miez de nucă, măcinat

Pentru caramel:
1 pahar de zahăr tos
1/4 pahar lapte
2 linguri de unt

Pentru mere:

Se curăță, se taie cubulețe foarte mici și se călesc câteva minute în tigaie. Când merele își schimbă ușor culoarea, adăugăm 2 linguri de unt și se lasă la foc potrivit. După alte câteva minute, se adaugă nuca măcinată și se mai lasă pe foc 1-2 minute.

Pentru chec

Într-un castron punem 120 grame unt la temperatura camerei, adăugăm 1 pahar și jumătate de zahăr tos și amestecăm cu telul. Adăugăm 2 ouă și continuăm să amestecăm cu telul. După ce se omogenizează bine compoziția, adăugăm 200 grame făină (echivalentul a 1 +1/4 pahar făină). Apoi punem praful de copt, vanilia, puțină sare, puțină nucșoară rasă, o linguriță scorțișoară și amestecăm foarte bine, ca toate ingredientele să se omogenizeze (se poate folosi și o spatulă).

Când compoziția este gata, se adaugă merele deja preparate și se amestecă totul foarte bine. Turnăm compoziția într-o formă rotundă de tort, cu marginile detașabile, și o punem la cuptor (preîncălzit), la 180C, pentru 35-40 minute.

Pentru caramel:

Cu doar 5-7 minute înainte de finalizarea coacerii checului, vom începe prepararea caramelui: – punem un pahar de zahăr tos într-o tigaie, apoi lăsăm la topit, la foc mic. Când s-a topit (atenție, fără să se fi ars), se oprește focul și se adaugă un sfert de pahar de lapte. Imediat zahărul va începe să se cristalizeze, astfel că vom amesteca foarte rapid cu un tel, adăugând și cele două linguri cu vârf de unt.

Scoatem checul din cuptor și imediat punem deasupra caramelul, nivelând caramelul cu ajutorul unor mișcări ușoare ale formei, după care punem din nou checul în cuptor (care deși oprit este încă foarte cald), pentru doar 2-3 minute. Când scoatem din cuptor, forma este foarte caldă, astfel că folosind vârful unui cuțit desprindem caramelul de pe marginea formei checului, pentru a-l transfera pe platoul de servire.

Poftă bună! Afiyet oslun!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.