În primele nouă luni ale anului 2023, exporturile din sectorul cosmeticelor din Turcia au ajuns la valoarea de 1,07 miliarde dolari, potrivit datelor furnizate de Asociația Industriei Cosmetice și Produselor de Curățenie, ceea ce înseamnă că de la un an la altul s-a înregistrat o creștere de 19%.

Sectorul cosmeticelor pentru export include produse de îngrijire a părului, a pielii, protecție solară, deodorante și parfumuri, produse de machiaj și bărbierit, precum și produse pentru igiena orală și dentară.

Într-o declarație pentru Agenția Anadolu, președintele Consiliului Industriei Cosmetice și a Produselor de Curățare al Uniunii Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), Ahmet Pura, a menționat că aceste exporturi au fost făcute în peste 150 de țări. Cea mai mare pondere au avut-o săpunurile și șervețele umede, exportate în principal către Statele Unite ale Americii, Irak și Federația Rusă.

Alte produse care au cote semnificative în exporturi sunt cele de bărbierit și deodorantele, care au fost exportate în principal în Rusia și Țările de Jos. Produsele de păr au fost exportate în cea mai mare parte în Irak și Iran, iar produsele de machiaj și îngrijire a pielii au fost exportate în Libia și S.U.A.

Ahmet Pura estimează că până la sfârșitul acestui an exporturile din această categorie vor păstra această tendință de creștere și vor ajunge până la 1,5 miliarde de dolari, acesta fiind unul din sectoarele care contribuie la închiderea deficitului de cont curent al Turciei.

CITEȘTE ȘI: Turcia a încheiat un acord de referință cu Ungaria pentru exportul de gaze naturale

Un comentariu la „Turcia: Exporturile de cosmetice au depășit pragul de 1 miliard de dolari, în primele 9 luni

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.