Președintele Erdoğan: „Nu ne vom compromite interesele naționale, dar nu vom neglija nici echilibrele regionale și globale”

Într-o declarație făcută azi la finalul ședinței de cabinet, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că a decis să folosească autoritatea dată Turciei de Convenția de la Montreux. „Desigur, nu ne vom compromite interesele naționale. Nu vom neglija nici echilibrele regionale și globale. Pentru aceasta, spunem că nu vom renunța nici la Ucraina și nici la Rusia”, a declarat Erdoğan.

„În criza din nordul Mării Negre, am făcut apel la Ucraina și Rusia, pe care le vedem prieteni, să își rezolve problemele prin dialog” a completat președintele turc. Erdoğan mai spune că urmărește îndeaproape starea navelor și camioanelor sub pavilion turcesc care se se află încă în porturile ucrainene.

Erdoğan despre Convenția Montreux

Referitor la decizia de aplicare a prevederilor Convenției de la Montreux, Erdoğan spune că este esențială propria poziție a Turciei în acest război dintre Rusia și Ucraina.

Turcia și-a îndeplinit responsabilitățile în cadrul instituțiilor și alianțelor din care face parte, în special ONU, NATO și UE, și va continua să facă acest lucru în viitor. Desigur, nu ne vom compromite interesele naționale. Nu vom neglija echilibrele regionale și globale. Pentru aceasta, spunem că nu vom renunța nici la Ucraina și nici la Rusia”, spune Recep Tayyip Erdoğan.

Președintele Turciei mai spune că nu renunță la alianțele politice, economice și militare ale Turciei. „Ne menținem sensibilitățile umanitare deasupra altor considerații și continuăm să găzduim toți refugiații care au venit în regiunea noastră”, mai spune acesta. Erdoğan le transmite cetățenilor turci că nimeni nu ar trebui să se îndoiască că vor depăși în siguranță criza din nordul Mării Negre. 

Turcia este acum un stat care a ajuns la un nivel în care își poate produce și implementa propriile politici cu infrastructura sa politică, economică, tehnologică, militară și de informații.

2 comentarii

Comentariile sunt închise