
Pe măsură ce consecințele economice ale războiului dintre Rusia și Ucraina sunt mai mari de la o zi la alta, Turcia speră ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil. Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nureddin Nebati, a făcut o primă evaluare a impactului acestui război asupra economiei Turciei, care are graniță maritimă şi cu Rusia și cu Ucraina și, de asemenea, legături bune cu ambele, titrează Daily Sabah.
Turcia cooperează strâns cu Rusia în domeniul energiei, comerțului și apărării, dar are legături profunde de apărare cu Ucraina. Ambele piețe sunt printre cele mai importante surse turistice ale Turciei. „Desigur, durata și amploarea războiului sunt importante în impactul acestei tensiuni geopolitice nedorite asupra economiei noastre (…) Este cea mai mare dorință a noastră ca acest război să se încheie cât mai curând posibil”, a declarat Nebati, Agenției Anadolu.
Turcia aplică prevederile Convenției de la Montreux
Reamintim că la sfârșitul lunii februarie, președintele Erdoğan a declarat că a decis să folosească autoritatea. Convenției de la Montreux. „Desigur, nu ne vom compromite interesele naționale. Nu vom neglija nici echilibrele regionale și globale. Pentru aceasta, spunem că nu vom renunța nici la Ucraina și nici la Rusia”.
Turcia a criticat invazia Rusiei în Ucraina catalogând-o ca fiind inacceptabilă, dar a evitat retorica mai dură a celorlalți membri ai alianței. Astfel, Turcia se opune utilizării sancțiunilor economice, căutând modalități de mediere în această criză.
„Cel mai important lucru pentru creșterea prosperității nu doar din punctul de vedere al țării noastre, ci și din punct de vedere al regiunii în care trăim, este climatul de pace și liniște. Acest lucru este în beneficiul nostru, al tuturor”, a declarat ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nureddin Nebati.
Turcia în raport economic cu Rusia și Ucraina
Anul trecut, comerțul Turciei cu Rusia și Ucraina a atins un nivel record. Volumul cu Rusia a ajuns la 34,7 miliarde dolari (494 miliarde TL). Cifra de afaceri cu Ucraina a crescut anul trecut la 7,4 miliarde dolari.
Rusia s-a clasat pe locul 10 printre cele mai mari piețe de export pentru Turcia și s-a clasat pe locul al doilea când vine vorba de importuri. Ucraina s-a situat pe locul 20 la exporturi și pe locul 13 la importuri.
„Cota acestor două țări în exporturile noastre este de 3,9%, în timp ce ponderea lor în importurile noastre este de 12,4%”, a menționat ministrul turc al finanțelor. El a subliniat că impactul războiului Rusia-Ucraina „este de o importanță și mai mare, având în vedere dimensiunea relațiilor noastre comerciale și turistice cu cele două țări, precum si serviciile noastre contractante”.
Cum va fi afectat turismul?
În 2021, aproximativ 4,7 milioane de ruși și 2,1 milioane de ucraineni au sosit în Turcia, potrivit datelor Ministerului Culturii și Turismului. Aceștia au reprezentat 27,34% din totalul de 24,7 milioane de turiști străini sosiți pe parcursul anului. Cota a crescut de la 24,55% în 2020 și 19% în 2019. Totodată, Rusia a fost cea mai mare piață pentru antreprenorii turci, a mai spus Nebati, reprezentând 36,4% din proiectele întreprinse de constructori în străinătate, conform datelor din 2021. Ucraina s-a clasat pe locul patru, cu o cotă de 5,2%.
Impactul în plan energetic
Pe plan energetic, conflictul amenință Turcia cu un indice al inflației și mai mare. Turcia e importatoare de petrol, gaze naturale și cereale, ale căror prețuri au crescut mult din cauza tensiunilor ruso-ucrainene.
„Pentru țara noastră, care este importatoare de energie, creșterea prețurilor la energie, în special petrol și gaze naturale, precum și creșterea prețurilor altor mărfuri, au toate un impact negativ asupra balanței contului curent și a inflației”, a spus Nebati.
Inflația anuală a Turciei a crescut la 54,44% în luna februarie, au arătat joi datele oficiale, un maxim în ultimii 20 de ani, situație alimentată de o scădere a lirei turcești la sfârșitul anului trecut și de creșterea prețurilor mărfurilor.
Indicele anual al prețurilor de producător a crescut la 105%, reflectând creșterea prețurilor mărfurilor pe fondul conflictului Rusia-Ucraina. „Aș dori să subliniez în mod special că lupta împotriva inflației este una dintre cele mai importante priorități ale noastre de politică”, spune ministrul finanțelor care amintește că deja guvernul turc a redus luna trecută TVA-ul la bunurile de bază de la 8% la 1% și a subvenționat cu o sumă semnificativă facturile la energia electrică.
De asemenea, Turcia a anunțat recent și un pachet pentru a veni în ajutorul celor care întâmpină dificultăți în plata facturii la curent electric, inclusiv o reducere a TVA pentru energia electrică utilizată în scopuri rezidențiale și agricole, de la 18%, la 8%.
Modelul economic al Turciei
Turcia derulează o nouă politică economică, intitulată Modelul Economic al Turciei, care e bazată pe rate scăzute ale dobânzilor pentru a stimula creditul, exporturile și investițiile. Astfel, de la începutul anului, lira a fost stabilă în raport cu principalele valute, după o scădere de 44% în 2021, însă din cauza războiului din Ucraina, săptămâna trecută a depășit acest nivel, de 14 TL un dolar american.