nave Bosfor conventia montreux reuters.com

Ministrul turc de externe, Mevlut Çavuşoğlu, a anunţat astăzi că Turcia aplică prevederile Convenției de la Montreux (Convenția privind regimul strâmtorilor Mării Negre din 20.07.1936), deoarece situația din Ucraina s-a transformat într-un război. Ministrul Çavuşoğlu a dat asigurări că vor fi puse în aplicare toate prevederile Convenției, într-o manieră transparentă.

Cavusoglu, Conventia de la Montreux
Cavusoglu, Conventia de la Montreux

Ministrul turc de externe reamintește că articolul 19 al Convenției, specifică faptul că în caz de război, navele țărilor riverane Mării Negre sunt autorizate să treacă prin strâmtori, dacă portul de bază este la Marea Neagră. În această situație se află câteva nave rusești care se află în acest moment în Marea Mediterană. De asemenea, Mevlut Çavuşoğlu a asigurat că Turcia își va păstra rolul de mediator la toate nivelurile în continuare.

Conventia de la Montreux
Conventia de la Montreux

De ce a fost nevoie de Convenția de la Montreux

Convenția a fost încheiată pentru a menține securitatea Turciei, prin impunerea restricțiilor de tranzitare pentru statele care nu sunt riverane Mării Negre.

După cum arăta și Turcia News, Convenția de la Montreux a fost semnată pe 20 iulie 1936 de Turcia, Marea Britanie, Australia, Franța, Uniunea Sovietică, Japonia, Grecia, Bulgaria, Iugoslavia și România. Conform Convenției, în caz de război, dacă Turcia este neutră, navele de război nu pot tranzita strâmtorile. Dacă Turcia este combatantă, poate permite tranzitarea navelor de război după cum dorește.

Este de așteptat ca Turcia să se opună cu fermitate oricărei propuneri de a pierde controlul asupra strâmtorilor.

Ce prevede Convenția Națiunilor Unite privind Dreptul Mării (1982)

În caz de război, se poate aplica paragraful 2 al articolului 38 din Convenția Națiunilor Unite privind Dreptul Mării (1982), care permite tuturor navelor de război, de toate tipurile și tonajele, inclusiv portavioane și submarine, să treacă prin strâmtori, fără a fi supuse vreunei notificări și să poată staționa cât doresc.

SUA vor putea astfel trece o forță navală militară de orice mărime și dotată cu focoase nucleare și să stabilească baze navele în România. Astfel, Marea Neagră se va transforma într-un lac NATO și SUA, ceea ce va duce situația la un nivel extrem de riscant.

Pe de altă parte, nefiind semnatară, SUA nu poate solicita anularea Convenției de la Montreux decât prin aliatul său, România, angajând-o astfel într-un proces de criză riscant, care ar putea duce la evoluții fierbinți între România și Rusia.

Nu în ultimul rând, procedura de modificare a articolului 29 al Convenției de la Montreux oferă Turciei și Rusiei posibilitatea de a preveni orice decizie care ar fi împotriva lor, dacă acționează împreună din cauza suprapunerii intereselor la Marea Neagră.

Convenția de la Montreux poate fi citită AICI.

Conflictul Rusia-Ucraina

Tensiunile au crescut astăzi în războiul dintre Ucraina și Rusia. Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat forțelor ruse să intre în alertă nucleară.

Adresându-se presei americane după decizia lui Putin, secretarul general al NATO Jens Stontenberg a descris decizia lui Putin ca fiind „periculoasă” și „iresponsabilă”.

Închiderea strâmtorilor ar putea fi văzută ca o mișcare ofensivă a Moscovei”, titrează publicația Financial Times, citată de Sözcü. Fiind membră NATO, Turcia are relații bune și cu Ucraina și Rusia și acționează foarte precaut după decizia lui Putin de a invada Ucraina. Turcia a condamnat atacul și a făcut insistent apel la dialog.

Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, Mustafa Şentop, a declarat că ambasadorul ucrainean a făcut o solicitare de restricționare a navelor rusești în Marea Neagră, dar prevederile acordului sunt foarte clare, iar Turcia urmează cu hotărâre toate articolele acestui acord. Așa a fost până acum, așa va fi și de acum înainte, a mai spus acesta.

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, prezent la „Conferința primarilor orașelor mediteraneene”, care a avut loc la Florența, a reamintit în numele asigurării păcii mondiale, declarația lui Mustafa Kemal Atatürk – „Dacă nu este necesar pentru existența unei națiuni, războiul este o crimă”.