
Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), au fost adăugate alte 3 valori ale Turciei: ceaiul (ca simbol cultural), tradiția lui Nastratin Hocea și producția tradițională de mătase pentru țesut (sericultură), anunță Anadolu Agency.
Numărul elementelor culturale ale Turciei înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural UNESCO a ajuns la 25.
În perioada 28 noiembrie – 3 decembrie 2022, la Rabat, capitala Marocului, a avut loc cea de-a 17-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru protecția patrimoniului cultural imaterial, prilej cu care Turcia a înscris următoarele proiecte: „Tradiția povestirilor lui Nastratin Hogea” (împreună cu Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan), iar „Cultura ceaiului, un simbol al identității, ospitalității și interacțiunii sociale” și „Sericultura și producția tradițională de mătase pentru țesut”, împreună cu Azerbaidjan.
Context
În Turcia, ceaiul ocupă primul loc în ceea ce privește consumul de băuturi, în timp ce producția tradițională de mătase pentru țesut este una dintre cele mai vechi tradiții, care datează în Asia de Est de peste 4.600 de ani.
Nastratin Hogea (tr. Nasreddin Hodja) este un personaj unic și distractiv din folclorul turc. Născut în 1208 la Sivrihisar, Nasreddin Hodja a fost un selgiuk cunoscut pentru că a apărut în mii de povești pline de spirit, dintre care majoritatea au un caracter pedagogic. Considerat un înțelept și filozof cu un puternic simț al spiritului și al umorului, Nasreddin Hodja a servit drept „kadi”, fost judecător musulman, până la moartea sa în în 1284, la Akșehir în Konya. Denumit și „bufonul turcesc”, îi sunt atribuite 350 de anecdote, iar în memoria lui în fiecare vară în orașul său natal se desfășoară un festival care îi poartă numele.