
Fie că este vorba de o cină festivă sau de o masă în familie, Revelionul reprezintă pentru turci un prilej de a lăsa în urmă anul vechi, cu toate poverile lui.
Pentru generații întregi de istanbulezi, cartierul în care buna dispoziție de Anul Nou se răspândește cel mai rapid este Beyoğlu. Aceasta este și una dintre adresele indispensabile pentru o petrecere de Anul Nou, din trecut și până în prezent.
CITEȘTE ȘI: Revelion 2023 la Istanbul
Anul Nou în Imperiul Otoman
Anul Nou era sărbătorit în Imperiul Otoman, deoarece era întâmpinat cu entuziasm în aproape toată Europa. Izvoarele istorice punctează însă în 1829 prima petrecere oficială de An Nou. Atunci oficialii Imperiului Otoman au participat la balul de Revelion organizat de ambasadorul britanic în Turcia pe o navă din Cornul de Aur. Cu acest prilej, liderii Imperiului Otoman au participat pentru prima dată la o sărbătoare de Revelion
Un sfert de secol mai târziu, mai exact în 1856, sultanul Abdülmecid a fost invitat la balul de Revelion al ambasadorului francez. Abdülmecid a fost astfel primul sultan care a sărbătorit Anul Nou în sensul occidental. Acesta a și fost de altfel pasul care a deschis calea pentru răspândirea sărbătorilor de Anul Nou în rândul publicului din Turcia. Altfel spus, musulmanii au început să participe la sărbătorile de Anul Nou ale celor de alte religii, care trăiau în Beyoğlu.
Revelion la Teatrul Concordia, în Galata și Beyoglu
Din 1870, Galata și Beyoğlu au devenit centre ale sărbătorilor de Revelion în Istanbul. Occidentalii, care voiau să intre petrecând în noul an veneau în Beyoğlu sau pe Cadde-i Kebir, care este astăzi strada Istiklal. Locuri precum Teatrul Concordia, Kristal, ori Luxembourg Coffeehouse au început să fie preferate pentru divertismentul oferit de Anul Nou.
La Istanbul, Teatrul Concordia din Beyoğlu a fost un reper al divertismentului, fiind situat chiar pe Cadde-i Kebir. Era faimos nu doar pentru dansurile și cântecele din Europa, ci și pentru clienții săi, majoritatea fiind generali, lorzi, otomani bogați și levantini, precum și membri ai comunității franceze din Constantinopol. În foaierul Teatrului Concordia (care a fost demolat în 1906) se jucau și jocuri de noroc, mai ales în nopțile de Revelion.
În timpul ocupației Istanbulului, care a avut loc între 1918-1920, rușii care au venit la Istanbul au început să organizeze petreceri care au acoperit complet orașul. În noaptea de Revelion, la miezul nopții stingeau luminile, iar feriboturile din port porneau sirenele.
Astfel, chiar și cei cărora nu le păsa prea mult până atunci de distracția din noaptea de Revelion au început să participe la acest tip de petreceri.
Hotelul Pera Palace și primul bal de Anul Nou
La 2 ani de la proclamarea Republicii Turcia, în 1925, Hotelul Pera Palace a găzduit primul bal de Anul Nou.
Cu o arhitectură magnifică, Hotelul Pera Palace este una dintre cele mai frumoase clădiri din Beyoğlu. Dacă doriți să faceți o călătorie complet diferită, în căutarea spiritului timpurilor trecute, sala de bal Grand Pera vă va fascina. Construit special pentru pasagerii Orient Expres, Hotelul Pera Palace a adus la Istanbul stilul eclectic al arhitecturii lui Alexandre Vallaury.
Regiunea Pera era descrisă drept Mica Europă, iar Hotelul Pera Palace a fost deschis în 1895 cu un bal magnific care a rămas în istorie, iar Istanbulul atingea deja standardele europene. Hotelul Pera Palace a găzduit la balurile sale mulți scriitori, intelectuali de elită, personalități din lumea culturală, iar diplomații manifestau un mare interes față de toate aceste evenimente.
Din cauza Primului Război Mondial, evenimentele au fost suspendate, iar după aceea la balurile Palatului Pera nu au mai apărut nobilii, ci comandanții Puterilor Aliate.
Când s-a trecut la calendarul gregorian, Hotelul Pera Palace a găzduit primul bal de Revelion al tinerei republici, la 31 decembrie 1925.
Calendarul Gregorian, din 1926
Când Calendarul Gregorian a fost adoptat în 1926, 1 ianuarie a fost acceptată ca prima zi a noului an. Întâmplător, ziua care a făcut legătura între 1926 și 1927 a coincis cu o pauză de weekend. La miezul nopții, compania de electricitate a stins luminile în întreg orașul, pentru un minut. Înainte de Anul Nou, mass-media a pregătit populația, iar cazinourile au început să organizeze baluri.
Odată cu „Proiectul de lege privind sărbătorile naționale și sărbătorile generale” înaintat în 1935 Marii Adunări Naționale a Turciei, s-a acceptat ca prima zi a noului an să fie sărbătoare legală, începând din după-amiaza zilei de 31 decembrie și inclusiv 1 ianuarie.
Cum e Revelionul în Turcia?
La fel ca în urmă cu aproape 100 de ani, la Istanbul, punctul central al distracției în noaptea dintre ani, mai ales pentru turiști, este în piața Taksim, pe strada Istiklal și în Piața Galata. Pentru mulți dintre cei ce se află de Revelion în metropola Turciei, focurile de artificii de pe Bosfor reprezintă însă cel mai spectaculos moment.
În unele stațiuni montane turiștii pot face Revelionul pe pârtiile de schi luminate ca de sărbătoare, ori se pot încălzi în jurul focurilor de tabără.
De asemenea, în multe orașe din Turcia, în ultima seară a anului autoritățile locale organizează concerte cu artiști cunoscuți.
CITEȘTE ȘI: Cum au petrecut turcii de Revelion, la Istanbul