Kartalkaya schi

Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Erciyes și Kartepe sunt printre cele mai importante stațiuni de schi din Turcia, care în aceste zile se pregătesc pentru un nou sezon.

Erciyes

Erciyes este liderul stațiunilor montane din Turcia, cu 41 de pârtii cu pante diferite, care ating o lungime totală de 130 kilometri. Aici se află una dintre cele mai înalte piste de schi din Turcia, dar și din lume, situată la 3.400 de metri altitudine.

Iarna trecută, peste 2 milioane de turiști au vizitat Centrul de schi Erciyes. Municipalitatea Metropolitană Kayseri a realizat Centrul printr-un Master Plan elaborat în anul 2005, cu o investiție de peste 200 de milioane de euro. Pârtiile iluminate oferă posibilitatea unor experiențe unice pentru schiul nocturn.

Compania Kayseri Erciyes Inc. a fost înființată în 2011 de municipalitatea metropolitană Kayseri, ca singura companie autorizată în gestionarea Muntelui Erciyes pentru gestionarea și administrarea Centrului de Turism Erciyes.

Stațiunea este întinsă pe o suprafață de aproximativ 25 de kilometri pătrați, cu un sistem de telecabină de ultimă generație, o rețea de 19 instalații mecanice, dintre care 2 sunt telegondole și cu o capacitate de transport de 26.750 de persoane pe oră.

Cât costă Ski Pass?

Prețul pentru un Ski Pass cu 100 de treceri pentru adulți este de 1.300 TL (aproximativ 325,82 lei, la cursul zilei) și 950 TL (aproximativ 238,10 lei, la cursul zilei) pentru copiii cu vârsta până în 12 ani. Mai multe detalii AICI.

Pentru a ajunge la Erciyes, turiștii străini sosesc cu zboruri charter din țări precum Ucraina, Rusia și Polonia, pe aeroportul din Kayseri. Zilnic sunt 15 zboruri programate de la Istanbul la Kayseri, iar durata zborului este de 4 ore.

harta schi - Erciyes
harta schi – Erciyes

Uludağ

Cea mai populară destinație de iarnă din Turcia este Uludağ, vizitată anul trecut de aproximativ 2 milioane de turiști. Muntele Uludağ se află la o altitudine de 2.543 de metri.

În 2017, proprietarii hotelurilor din zonă au înființat un Centru de schi, pentru a gestiona un sistem comun de bilete de Ski Pass, pentru cele 22 de rețele de teleschi și 35 km de piste.

Prețurile pentru Ski Pass variază în funcție de numărul de zile dorit, date flexibile, intervale orare. Astfel, la achiziționarea online, prețul unui Ski pass pentru o zi este de 390 TL (aproximativ 97,75 lei, la cursul zilei), iar la ghișeu costă 450 TL. Prețul unui Ski Pass pentru 50 de treceri este de 1.100 TL (aproximativ 275,69 lei, la cursul zilei). Mai multe detalii AICI.

Centrul de schi Uludağ se află la 36 km de Bursa și la 190 de km depărtare de Istanbul, fiind un loc potrivit pentru iubitorii de schi, snowboard, patinaj pe gheață ori snowmobile. Instalațiile pentru sporturile de iarnă ajung până la 2.200 m și chiar în vârf, la 2.543 m. Detalii referitoare la pârtiile de schi AICI.

Uludag

La aceeași altitudine cu centrul de schi, 1800 m, sunt situate și hotelurile, având în total o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri.

Au început rezervările

Hotelierii spun că deja au început rezervările pentru sezonul de iarnă 2022-2023 și că se așteaptă la o creștere a numărului de turiști ruși și din țările din Orientul Mijlociu.

Transportul de la Istanbul la Bursa se poate face cu avionul (peste 20 de zboruri pe zi de la Aeroportul Sabiha Gökçen către Aeroportul Bursa Yenișehir) sau pe mare, cu feribotul, iar de la Bursa către Uludağ, cu telecabina sau cu autocarul.

CITEȘTE ȘI: Cel mai mare festival de iarnă din Turcia: Snow Weekend

Palandöken

În provincia estică Erzurum, una dintre destinațiile importante pentru turismul de iarnă este Palandöken. Stațiunea se află la 20 de kilometri de aeroportul din Erzurum și la doar 4 kilometri de centrul orașului, fiind vizitată de turiști locali, dar și din Iran, Rusia, Italia, Ucraina, Azerbaidjan, Anglia, Siria, SUA, Germania, Franța, Olanda, Libia, Irak, Arabia Saudită și China.

Centrul de ski Palandöken este realizat prin eforturile conjugate ale Municipalității Erzurum și ale Ejder Ski Centers AȘ (una dintre companiile afiliate autorității locale).

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă sunt disponibile 56 de piste de lungimi cuprinse între 1 și 14 kilometri și niveluri de diferite de dificultate, cu 19 sisteme de teleschi, care deservesc 24.000 de persoane în fiecare oră.

Tiroliană și parapantă

Pe lângă pistele de schi și cursurile de snowboard, la Palandöken veți găsi și o mare varietate de activități de agrement, de la tiroliană la parapantă, precum și leagăne gigantice.

Cei interesați pot face cursuri de schi, o lecție privată pentru o singură persoană având un preț de 900 TL, dar pentru grupuri de 3 persoane costul unei lecții este de 600 TL de persoană, iar pentru grupuri mai mari de 5 persoane costul unei lecții este de 450 TL de persoană.

Palandorken
Palandorken

Kartalkaya

Unul dintre cele mai renumite centre de schi din Turcia, Kartalkaya, este situat la 38 de kilometri sud-est de centrul orașului Bolu. Autoritățile din turism spun că acesta este cel mai mare „parc de zăpadă” din Turcia.  În timpul sezonului de iarnă, grosimea zăpezii în Munții Köroğlu depășește adesea 3 metri. Tocmai de aceea sezonul de iarnă începe aici mai devreme decât în alte zone.

Kartalkaya a găzduit anul trecut aproximativ 300.000 de turiști. Stațiunea de schi este situată pe un vârf muntos de 2.200 m, iar cele 5 hoteluri au o capacitate de cazare de 2.000 de paturi.

Centrul de schi Kartalkaya este situat în „Zona de conservare și dezvoltare a culturii montane și a turismului Bolu – Köroğlu”, iar sezonul de iarnă începe din luna decembrie și durează până în luna aprilie.

La Kartalkaya sunt 25 de pârtii cu o lungime totală de 75 de kilometri, cu diverse pante și niveluri de dificultate. Lungimea totală a pistelor ajunge la 40 de kilometri. Capacitatea totală a instalațiilor mecanice este de 8.000 persoane/oră.

Piste de schi în Kartalkaya
Piste de schi în Kartalkaya

Kartepe

Aflat în provincia Kocaeli, Centrul de schi Kartepe are 21 de piste de schi cu o lungime de 17 kilometri. În sezonul trecut, peste 100.000 de turiști au venit la Kartepe, iar gradul de ocupare a fost de 90% pe tot parcursul sezonului. Centrul oferă posibilitatea închirierii și a hainelor pentru schi, nu doar a echipamentelor pentru sporturile de iarnă.

Altitudinea maximă este de 1.699 m, Kartepe fiind situat la est de Izmit și la vest de Sapanca. Este al treilea punct cel mai înalt din zona Marmara, situat între Munții Samanlı.

Piste de schi în Kartepe
Piste de schi în Kartepe

Deși are mai puține piste de schi decât alte stațiuni de iarnă, Kartepe atrage turiști, în special din Istanbul, datorită apropierii sale de metropolă. Centrul de schi din Kartepe se află la doar 175 km de Istanbul, o distanță care se parcurge cu autoturismul în maxim 2 ore.

Kartepe
Kartepe

CITEȘTE ȘI: Sporturi de iarnă și distracție în stațiunea Uludağ, aflată la doar 190 km de Istanbul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.